Župni ured Uskrsnuća Gospodnjeg u Radatovićima

Osnovne informacije
Radatovići 9, 47285 Radatovići
Tel: ++385(0)47 754 026
Opširnije
Župa Kristova Uskrsnuća u Radatovićima spominje se već 1623. godine, a smatra se da je osnovana 1620.. Radatovići ili Sveta Nedjelja je jedna od starijih, a možda i najstarijih župa na Žumberku. Uskoci su na ovo područje došli već u prvoj seobi 1530. i 1531. godine. Nije poznato tko je bio prvi župnik ove župe. Poznato je da je u župi Radatovići 1629. godine propovijedao Ukrajinac Metodije Terlecki, član Reda svetog Bazilija velikog, a 1641. godine propovjedao je i poznati glagoljaš Rafael Levaković.

 

Kristova Uskrsnuća u Radatovićima

U pismu vladike Pavla Zorčića iz 1675. godine spominje se radatovićki župnik Čačilo. Sadašnja župna crkva sagrađena je 1870., a obnovljena je 1958. godine. Župna crkva u Radatovićima je najveća crkva na Žumberku, pa je zato neki nazivaju žumberačkom katedralom. Ne zna se kada je sagrađen prvi župni stan koji je 1943. godine spaljen, a novi župni stan na temeljima staroga ponovno je izgrađen 1956. godine.

 

Presveta Bogorodica u Dragoševcima

U župu Radatoviće spadaju sela: Radatovići, Sveta Nedjelja, Dučići, Milčinovići, Grmki, Vukšići, Ratkovići, Doljani, Liješće, Sekulići, Malići, Rajakovići, Gaj, Bulići, Gudalji, Kuljaji, Kunčani, Malinci, Cvjetiše, Dvor, Šiljki, Kamenci, Dragoševci, Keseri, Brezovica, Malo Liješće, Goleši i Pilatovci.

 

Sv. Mihael Arkanđeo u Šiljkima

Osim župne crkve postoje i kapele sv. Ivana Krstitelja u Liješću, Presvete Bogorodice u Dragoševcima koju narod zove Divica Marija i kapela sv. Mihaela Arkanđela u Šiljkima.

 

Sv. Ivan Krstitelj u Liješću

Župa Radatovići broji oko tristo vjernika. Danas župom upravlja župnik vlč. Zinovije Zastavni.

Snimio: Slavko Struna