Župni ured sv. Petra i Pavla u Mrzlom Polju

Osnovne informacije
Mrzlo Polje, 10456 Kalje
Tel: ++385(0)1 62 77 027
Opširnije
Župa sv. Petra i Pavla u Mrzlom Polju je jedna od najstarijih župa u Žumberku. Na područje župe Mrzlo Polje Uskoci su stigli već u prvoj seobi 1530. i 1531. godine, a nakon druge seobe Uskoka spominju se sela Osunja, Cerovica i Novo Selo.

 

Crkva sv. Petra i Pavla

Župu prvi put spominje 20. svibnja 1641. godine blagoljaš Rafael Levaković u svom pismu, koje iz Mrzlog Polja šalje u Rim tajniku kongregacije De propaganda. Iz Levakovićevog pisma je jasno vidljivo da postoji grkokatolička župa i da je osnovana prije 1641. godine. Ne zna se tko je bio prvi mrzlopoljski župnik.

Najstariji dio sadašnje župne crkve sv Petra i Pavla sagrađen je 1666. godine, oltar i pola današnje lađe, nakon toga je 1863. godine dograđen novi kor i toranj koji se s vremenom urušio pa je 1867. godine sazidan novi, viši i širi toranj, a te godine su nabavljena i nova zvona.

Župni stan sagrađen je 1776. godine. Osim župne crkve na području župe postoje i kapele sv. Petke na Budinjaku i Presvetog Trojstva u Tomaševcima, kao i kapela Pokrova Presvete Bogorodice u župnom stanu.

Župa obuhvaća šesnaest sela: Mrzlo Polje, Tomaševci, Glušinja, Grič, Cerovica, Osunja, Novo Selo, Prisjeka, Osredek, Budinjak, Sječevac, Bratelji, Javor, Kordići, Tisovac i Dani, također župa broji oko dvjesto vjernika.

1782. godine župom je upravljao Genadije Golubić, star 35 godina, rodom iz župe Grabar. Spomenute godine župa je brojila 875 duša. Župi je tada pripadalo 14 sela, najveće selo u župi bili su Tomaševci. Danas župom upravlja o. Gorazd Bastašić.