Zeleno, crveno, crno i svijetlo pivo kao nekada

Dok u Njemačkoj proizvode Krabat Pils i crno pivo Schwarzer Müller u Sloveniji sada imamo pivo koje će se prodavati nazivom Von Schadowitz. Pivo je zanimljivo jer je različitih atraktivnih boja.

 

Pivi proizvođač ne dodaje kemikalije, boje ili nešto slično. Ono je vareno najprirodnijim putem, na 400 godina star tradicionalan češki način. U prošlosti su bila piva najčešće zelena, objašnjava magisar koji je upravo na temu povijesti piva napiso svoj magistarski rad, nam tumači Timotej Šiftar, vođa prodaje piva u bojama. “Danas se iz piva izvlači klorofil dok se tada ječam mljeo zajedno sa tijelom i vraćao u pivo. Prirodnije i zdravije nemože. Pivo je puno minerala i sačuvan je veći postotak vitamina. Od vrste žita je ovisna boja”.

Pivovara koja proizvodi pivo smatra, da su Krabat i ostali konjenici Petra Zrinski, koji su služili saskom knezu, pili zeleno pivo. Lokacija Lužice nalazi se na poljsko, češkoj granici. Zato nije bilo teško dogovorili, da pivo dobije dostojan naziv: Von Schadowitz.

Nova tehnologija proivodnje piva se počela razvjati kasnije. Jasno, da ima suvremen način proizvodnje svoje prednosti. Npr: pivo vareno na stari način nije moguće flaširati jer je nefiltrirano i rok upotrebe  je znatno kraći jer nema konzervansa. Govorimo o 15 dana.  Međutim kod nas bačvica od 5, 15, 30 ili 90l i onako ne ostaju dugo načeta.  Za vrijeme raznih manifestacija i posebne prigode ovo pivo će se točiti u buduće i na Žumberku.

 

Tko ga želi probati neka dođe 29.04. u 12h u Sošice. Sve do 14h točiti će se Krabat Pils, Schwarzer Müller te Schadowitz, zeleno i crveno. 

A tko želi moći će prvi put probati i tursku kavu:  Royal Coffee Schadowitz po recepturi mog dragog tate Pere Šajatović iz Jezernica (Ilijašev Perica). Bio je više od tridesetak godina vođa odjela pržionice kave Franck odn. Nestle Ludwigsburg kako se danas zove. Recepture Royal Coffee i turska kava Krabat su njegovo zadnje djelo. Kava je posvećena njemu. Sigurna sam, da će vam biti dobra jer on je bio ljubitelj i oličan poznavatelj kave.

 

     Turska kava Krabat

Zašto 29.04.?

Zato što je tada svečano otvorenje hrvatske Udruge Krabat. Dolaze nam počastni gosti iz ureda hrvatskih županija, počastni saski konzul Hrvatske Dr Peter Neumann, Wolgang Kraus, Hans-Juergen Schroeter, Joerg Tausch, direktorica Christina Bogusz muzeja u Bautzenu i mnogi drugi . Bilo bi nam drago da prisustvujete svečanosti i degustirate pivo Von Schadowitz i  kavu Krabat.

 

 

Osim piva i kave biti će i drugih divnih iznenađenja, npr izložba umjetničkih slika Udruge ULAG Karlovac i koja lijepa domaća pjesma.