Vojna odora Janka Šajatovića (1660)

Već davno zaboravljene vojne odore Žumberčana ponovo su atrakcija kojoj se nitko ne može oduprijeti. Zajedno s njom svijetom je pronošena i čuvena hrvatska kravata.

Istraživanje vojne odore Janka Šajatovića trajalo je više od tri godine. Proveo ga je Hans-Jürgen Schröter, poznati njemački genealog i autor knjige o ovom žumberačkom junaku, koja će se pojaviti u prodaji već iduće godine. Biti će prevedena na najmanje četri strana jezika.

Njegovo istraživanje obuhvaća pregled nekoliko stotina povijesnih zapisa, uspoređivanje raznih muzejskih i arhivskih portreta, te savjetovanja s mnogobrojnim poznavateljima djela tog znamenitog žumberačkog uskoka i vremena u kojem je živio. Među njima je i Velimir Vukšić, poznati hrvatski stručnjak za vojnu povijesti. Nedavno je zapisao u jednom od svojih članaka: Za razliku od običnih momaka husara, koji su najčešće nosili krzno od vuka, časnici su nosili krzno leoparda ili rjeđe tigra… Stjepan Blagajski, jedan od zapovjednika pod Siskom, poginuo je nekoliko godina kasnije i u njegovoj ostavštini spominje se šest krzna leoparda i tigra.

O tome možete čitati ovdje: https://vojnapovijest.vecernji.hr/vojna-povijest/casnik-husara-s-hrvatske-vojne-granice-1090212 – vojnapovijest.vecernji.hr

Istraživanje vojne odore Janka Šajatovića jednim dijelom je platio Sorbisches Museum u Bauztenu, a drugim Turistička agencija Von Schadowitz d.o.o. iz Metlike. Turistička agencija Von Schadowitz javila se na natječaj Europske unije: Razvoj inovativnih turističnih produktov koje je raspisalo ministarstvo za regionalni razvoj Repubilke Slovenije.Agencija je za projekt iz tog natječaja po naslovom: Dežela Uskokov dobila određena sredstva. Razvoj turističkih programa iz ovog projekta obuhvaća život uskoka tijekom 17. stoljeća na području cjelokupne Vojne krajine (danas Hrvatske i Slovenije). Turisti će moći upoznati životni put uskoka od Klisa preko Senja, Otočca, Plitvica, Žumberka pa sve do slovenske Dolenjske gdje je pokopan senjski kapetan Ivan Lenković i Bele krajine gdje postoje uskočka naselja Milići, Žunići i Paunovići, te turistički objekti kao što je Šokčev dvor.

Janko Šajatović . Autor crteža: Joerg Tausch

Šivanje odore po znanstveno istraženoj i dokumentiranoj građi naručilo je vodstvo Sorbisches Museum u Bautzenu. Primili su ukupno pet ponuda i izabrali onu gospođe Liposave Kuštović sa šibenskog otoka Prvića.  Gospođa Kuštović je u ponudi najbolje opisala svoj rad i dokazala svoju stručnost mnogim priznanjima i slikama prijašnjih radova. Šivala je, naprimjer, i odore kliških, te senjskih Uskoka.

Čitajte tko je gospođa Liposava Kuštović kojoj možemo zahvaliti, da je naš žumberački uskok i husar Janko Šajatović prezentiran prvi put javnosti u originalnoj vojnoj odori koja je u cijelosti ručni rad žene što već godinama na taj način čuva i njeguje kulturnu baštinu hrvatskih narodnih nošnji.

http://www.otocniproizvod.hr/hr/proizvodac/lipa/5&island[]=6&page=2

Vojna odora Janka Šajatovića. Odoru je istražio Hans-Juergen Schröter. Figuru Janka Šajatovića je oblikovao umjetnik Joerg Tausch. Vojnu odoru izradila je Liposava Kuštović.

Monika Bračika