U Njemačkoj velika izložba o Krabatu

ČOVJEK, MIT, BREND

      U njemačkom gradu Bautzenu otvorena je u nedjelju 17. rujna izložba Krabat: Čovjek, mit, brend. Postavljena je u Sorbskom muzeju čiji je vlasnik Županijski ured grada Bautzena (Budišina), administrativnog i gospodarskog središta županije Oberlausitz (Gornje Lužice) u njemačkoj pokrajini Saskoj.    Izložbu je otvorenom proglasila direktorica muzeja Christina Bogusz koja je govorila o značaju tog kulturnog događaja što povezuje današnji Žumberak u Hrvatskoj i Njemačku, odnosno županiju Oberlausitz. O izložbi Krabat: čovjek, mit, brend govorili su i počasni hrvatski konzul u Dresdenu dr. Peter Neumann, te u ime zagrebačke Academie Cravatice povjesničar mr.sc. Nikola Albaneže. Najzaslužniji za ovu izložbu, koja je među ostalim i znak iznimnog prijateljstva prema Hrvatskoj, je njemački genealog Hans Jürgen Schrӧter iz grada Wittichenaua, Niederlausitz (Donje Lužice), Saska, koji je nakon otvorenja nazočne proveo kroz njezin postav. Osim prve tajnice hrvatskog veleposlanstva u Berlinu Petre Radić, iz naše zemlje na otvorenje nije došao nijedan pozvani gradonačelnik, ili predstavnik grada.
Muzejska izložba u Bautzenu cjelovito prikazuje život Janka Šajatovića, ili kako su Nijemci još preveli njegovo ime, Johanna von Schadowitza, u mitu i legendi nazvanog Krabat, rođenog 1624. u Jezernicama na Žumberku u Hrvatskoj, a preminulog 1704. u Wittichenau. Vjerno je služio svojom lakom hrvatskom konjicom četiri saska kneza. Cilj izložbe je prikazati iznimno značajnu povijesnu osobu koja je postala temelj za mit i legendu o junaku i dobročinitelju Krabatu, gdje ovo ime dolazi od riječi Croatia, Krabatzien, Croat.
Izložba je značajna i zato što povezuje partnere projekta iz domovine Krabata, glavnog protagonista izložbe s područja nekadašnje vojne krajine kojoj su pripadali u to vrijeme i Bela Krajina, danas u Sloveniji i Žumberak u Hrvatskoj. Na svečanom otvorenju muzejske izložbe Krabat: čovjek, mit, brend u Bautzenu sudjelovala je Kravat pukovnija iz Zagreba, a bilo je nazočno više od 300 uzvanika iz redova najviše njemačke politike, te povjesničara, etnologa i umjetnika. Ova izložba obrađuje tri teme koje su „pokrivene“ specifičnim prikazima u tri odvojena dijela.
Prvi informira o tome tko su Uskoci, kako su nastali i bili organizirani. Prikazano je oružje iz 17. i 18. stoljeća, prvi put i vojna odora žumberačkog konjanika u službi kneza Petra Zrinskog, koji ide u borbe po naredbi habsburškog cara. Posjetitelji će moći vidjeti i repliku vojne odore Janka Šajatovića, Krabata, koju i na Žumberku do sada još nitko nije upoznao. Žumberak će biti prikazan slikama i lutkama u žumberačkim nošnjama iz 19. stoljeća. Kao posebnost na vidnom mjestu izložena je i drvena izrezbarena posuda za krštenje, krstionica koja je posuđena u etnografskom Muzeju časnih sestara bazilijanki iz Sošica i moći će se vidjeti tijekom cijele izložbe. Taj izložak istaknut je i zato što predstavlja izravnu poveznicu sa Sorbima, njemačkom slavenskom nacionalnom manjinom Lausitza (Lužica). Izrezbareni motivi drvene krstionice predstavljaju i zaštitničke motive koji su čuvali novorođenčad tog naroda. U životu Janka Šajatovića ili Obrista-pukovnika von Schadowitza, kako je nazvan na njemačkom, Sorbi su odigrali veliku ulogu i za njega su iznimno značajni. Njima možemo zahvaliti i to što je sačuvana vječna uspomena na našeg žumberačkog junaka i dobročinitelja.  Zato i oni imaju svoje vidno mjesto u sklopu ove izložbe.
Drugi dio izložbe u muzeju u Bautzenu posvećen je mitu, legendi i romanima na temu Krabata. Taj će dio najviše razveseliti djecu jer će imati priliku sastavljati puzzle, svjetiljkom tražiti mistične znakove na starim drvenim eksponatima koji su bili korišteni i za snimanje igranog filma pod naslovom KRABAT u hollywoodskom 20th Century Foxu.
U trećem dijelu postava ove izložbe govori se o brendu Krabat, markici, oznaci proizvoda. U Njemačkoj, Sloveniji i naravno u Hrvatskoj postoje razni proizvodi koji nose ime Krabat. To su na primjer: ulja, vina, šalice, čaše, pivo, sirevi, suhomesnati proizvodi itd. I udruge kao i tvrtke nose ime tog poznatog Žumberčana Janka Šajatovića kao što su Krabat j.d.o.o. – Agencija za promidžbu iz Žumberka (općina Ozalj), Von Schadowitz d.o.o. – Turistička agencija iz Metlike, Krabat Milchwelt i mnoge druge u Njemačkoj.
U realizaciji izložbe sudjelovale su i udruge Krabat Hrvatska, Slovenije i Njemačke. Financijski je izložbu podržala Fundacija sorbskog naroda sredstvima članova slobodne države Saske, okruga Brandenburg, grada Bautzena i kulturnih centara Oberlausitz-Niedersachsen. Sorbski muzej je institucija županije Oberlausitz sa sjedištem u Bautzenu.
Za vrijeme izložbe, koja je otvorena od 17. rujna ove godine do  15. travnja  2018. bit će nekoliko puta prikazan i dokumentarno-igrani film Krabat naše nacionalne televizije, dječji film o uskočkoj djevojčici Riđokosoj Zori iz Senja, a neće nedostajati ni dječjih radionica i animiranih vodstava kroz izložbu s Wolfgangom Krausom koji glumi Krabata i piscem istraživačem Hansom Jürgenom  Schröterom.
Na kraju ponovimo da bi bez velikog angažmana i deset godina istraživanja Janka Šajatovića, Krabata, koja je proveo Hans Jüergen Schröter taj žumberački uskok, Hrvat ostao poznati mit, ali ne i veliki čovjek kakvog danas zahvaljujući njemu slavimo i prepoznajemo. Na našim prostorima nezaobilazno je za to zahvaliti Moniki Bračiki i medijima koji prate razvoj tog iznimno zanimljivog projekta.