U nedelju 05.08.2018. molimo zajedno za pokoj duše Branka Strahinića, predsjednika Udruge Krabat.

U nedelju 05.08.2018. u 11 sati u kapelici Sv Ilije u Jezernicama molimo zajedno za pokoj duše Branka Strahinića, predsjednika Udruge Krabat. 
Kapelica nalazi se oko kilometar od poznate crkve Sv Nikola i uskočkog spomenika u Badovincima. Aute puštajte uz cestu. Do kapelice pođite caa 300 m pješice. Ona se nalazi na idiličnom mjestu usred šumice. Bez obzira dali išli iz smjera Krašić, Vivodina ili Sošice krenite u smjeru Radatovići i proći ćete uz nju.
https://www.google.com/maps/place/Jezernice/@45.732822,15.3210586,13z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x47644d8625ffa51f:0x5cb96c3bf3b74a50!8m2!3d45.7368739!4d15.3605902
 Kapelica Sv Ilije u Jezernicama
Kao što je poznato, zaštitnik Žumberka je Sv. Ilija, čije ime nosi bar po jedna muška osoba u gotovo svakoj žumberačkoj obitelji. Ilija je bio i Brankov djed kojega je najčešće spominjao pričajući o svom djetinstvu. Djed Ilija Strahinić imao je konje i bio je Branku, kako u djetinjstvu, tako i kroz život, zvijezda vodilja. Stoga je njemu u čast, kao i u znak ponosa i misije Udruge Krabat, Branko želio na blagdan Sv. Ilije prvi put projahati selom u uskočkoj odori. Za to je znao i svećenik Marijan Jeftimov i zato je predložio da misa za pokoj duše Branka Strahinića bude u kapelici Sv. Ilije u selu odakle potječe Janko Šajatović KRABAT.
Branko je svog konja pripremao mjesecima za proštenje Sv. Ilije. Malog ždrijepca konja Đamba i kobile Lili nazvali smo Grom. Pastuh Đambo je u međuvremenu morao napustiti svoju žumberačku štalicu jer bez svoga gazde njegova svrha nije mogla biti ispunjena na ovom tlu. Još lani naručena je i uskočka odora po Brankovoj mjeri, no nažalost uzaludno čeka na šivaćem stolu. Za vrijeme uskočkih igara “Boj za Klis” trebala je biti zadnja proba.  Nadamo se da će za tri godine malo ždrijebe Grom biti ujahan konj koji će ispuniti nedovršenu želju. Grom je dobio ime upravo zbog blagdana Sv. Ilije /kada god Ilija puca na nečista duha, na zemlji grmi i munje sijevaju/.
Crtež Joerga Tausch gdje je Branko s ljeve na konju ispred kapelice Sv Ilije. Tko ga poznaje prepoznati će ga. I umjetnik je znao za Brankovu želju.

 

„Jahve je moj Bog“. Za tu istinu se prorok Ilija cijeli svoj život i borio. Po riječi je Božjoj nebo zatvorio i tri puta oganj s neba sveo. Kako li si strašan bio, Ilija, u čudesima svojim! I može li se itko dičit koliko ti? Podigao si mrtva od smrti i iz Podzemja po riječi Svevišnjeg. Bacio si u propast kreljeve i vukao odličnike s odra njihova. Na Sinaju si čuo ukore i sud osvetni na Horebu. Pomazao si kraljeve osvetniče i proroka sebi za nasljednika, podignut si bio u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima. Određen si u prietnjama budućim da umiriš srdžbu Božju prije no što ona provali, da obratiš srca otačka sinovima i da obnoviš plemena Kakovljeva. Blago onomu koji će te vidjeti i onima koji su usnuli u ljubavi, jer i mi ćemo posjedovati život.“ (Sir 48, 1-11)

Stoljećima se njeguje tradicija proštenja i imendana Sv Ilije u selu Jezernice, odakle potječe i Janko Šajatović KRABAT.Pozivamo sve ljude dobre volje da se okupe dana 05.08. u 11 sati kod kapele Sv. Ilije sela Jezernice i pomole za pokoj duše Branka Strahinića.

https://www.zumberacki-vikarijat.com/sveti-ilija-nebeski-zastitnik-zumberka/
Ja ne mogu da ne napomenem. Sv Ilija po starom kaledaru je 02.08.2018.