Turistički katalog krase umjetničke slike s motivima uskoka i Žumberka

Umjetničke slike s motivima  uskoka krase turističke kataloge i izložbe.

U sklopu projekta Krabat i suradnje država u kojima je žumberački uskok, Janko Šajatović imao životne stanice, naslikane su prekrasne umjetničke slike s motivima uskoka koji su u vrijeme naseljavanja prije četiristotinjak godina živjeli na Žumberku u Hrvatskoj, te dijelom u Sloveniji, tada u sastavu Vojne krajine, krajevima gdje i danas žive njihovi potomci.

Doris Bračika, v.d. direktorice turističke agencije Von Schadowitz d.o.o. iz Metlike, koja se zajedno sa Barbarom Kolmanić uspješno prijavila za sredstva EU projektom “Država uskoka”, izdala je prvi turistički katalog. Mlada Slovenka i poduzetnica, žumberačkih korijena, kćerka je Monike Bračike, rođene Šajatović, porijeklom iz Jezernica i Ilije Bračike rodom iz sela Balići u zapadnom Žumberku u sklopu grada Ozlja. Rođena je 1991. u Novom Mestu u Sloveniji, gdje je mlada v.d. direktorica poznata još iz doba njezine rane mladosti. Naime, zajedno s Tinom Strahinić, također Slovenkom žumberačkih korijena, više puta osvojila je zlatne medalje već u srednjoj školi (http://www.dolenjskilist.si/2008/04/24/3217/sport/odbojka/Gimnazijke_drzavne_prvakinje/), a zatim i mnogobrojna priznanja i medalje svih vrsta za uspjeh u prvoj slovenskoj državnoj odbojkaškoj ligi. Poznata je također kao voditeljica, a povremeno je manekenka.

 

Agencija ove apsolventice Gea collega nudi turistima petodnevna, sedmodnevna i putovanja u trajanju od 12 dana pod nazivom “Putevima uskoka”. Turistički katalog oslikao je čuveni umjetnik Joerg Tausch iz njemačkih Lužica, a fotografije internetskih stranica su djelo Renea Pronka , Nizozemca koji se naselio sa svojom obitelji na područje Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje u Vrškovcu. Taj Nizozemac želi svom djetetu omogućiti život u zdravoj, netaknutom okolišu i miru ovog Parka prirode.

Za proljeće najavljujemo izložbu fotografija Renea Pronka u Sloveniji, a za Uskrs 2018. izložbu slika na Žumberku s motivima uskoka, poznatog njemačkog umjetnika, slikara Joerga Tauscha, kaže nam Doris Bračika.

UPOZORENJE: Umjetničke slike su pod projektnom zaštitom. Svako umnožavanje bez prethodne dozvole agencije je zabranjeno i kažnjivo. Slike su unikatne i financirane iz sredstava Europske unije. Molimo za razumijevanje. Namijenjene su isključivo za aktivnosti koje su vezane na projekt: DOM USKOKA, agencije VON SCHADOWITZ d.o.o.

Na izložbi, koja će biti održana početkom iduće godine, slike će moći vidjeti svi posjetitelji besplatno, odnosno ulaz će biti slobodan. Zainteresirani će imati priliku naručiti motive po vlastitom izboru, izravno kod umjetnika ili preko Društva Krabat Žumberak, koje je u fazi osnivanja i svoja vrata službeno otvara također za vrijeme ove izložbe što će se najvjerojatnije održati od 30. ožujka do 07. travnja 2018. u selu Strahinićima na zapadnom Žumberku.

Nekoliko slika Joerga Tauscha:

 Na početku rada za uskoke specijaliziranoj turističkoj agenciji VON SCHADOWITZ  čestitamo  i želimo puno uspjeha.