Tražim priznanje za šukunbaku Žumberčanku

Zaprimila sem e-mail gospođe Dragice Suljagic koji me potaknuo da objavim njen prilog. Tražiti za nekog priznanje smatram častnim činom i uvjek ću to podržate ako prepoznam pozitivnu poruku. Hvala Dragice za odličnu vijest. Ovo priznanja šukunbaki Dragici na stranicama mojZumberak.

Ona je Dragica Bukovac iz Gornji Mavlići u Žumberku, sada u Sesvetskom Kraljevcu blizu Zagreba. Ima troje djece koji su  joj podarili brojne potomke. Prije dva mjeseca rodio se mali čovjek, šukununučica Elena Hansknecht, 5. koljeno u obitelji Dragice i Pavla Bukovac, a 32. potomak  žumberačke krvi u ovoj obitelji.

Moj bože!  To je obitelj!

 Svi su na okupu, ovdje u Hrvatskoj, rade i žive blizu prapra bake i šukunbake Dragice Bukovac. Kaže mi: Znaš Drago, ja sam ti šuknjena baka. Imam čuda let , niš nemorem  ali dicu  još grlit morem.

Ona je radila kao kuharica u Munchenu, 24 godine u novinskoj kući Suddeutsche Zeitung i stekla njemačku mirovinu.  Vratila se doma i svu djecu i potomke ovdje odnjegovala i zaustavila. Tradicionalnog kršćanskog i domoljubnog odgoja, pomagala je udruzi KUD Žumberčani iz Zagreba. Prije 30 godina bila mi je desna ruka u snimanju Žumberačke svadbe. Opremila je ruvarice potrebnom dotom koja se vozi u kuću mladenca.( Posebno istaknuta slika Dragice Bukovac sa svadbenom rubeninom  prije 30 godina)

 Dotu čine  prema običaju,    dva ormara, postilja, blazine, vanjkuši, rubenina, vezeni ručniki i  zipka za dicu koja će se roditi. Ruvarice su djevojke i mlade snahe koje na kolima konjske ili volovske zaprege prate takvu dotu od mladine iže  do iže mladenca. Čuvaju i držidu dotu,  mašu lipim malim vanjkušićima i pjevadu:

Gledaj selo ovo ruvo belo

Kako ga je mater okitila

Scenske dijaloge zapisala je Anica Zgombić, članica ove udruge, vrhunska umjetnica kulturnog amaterizma. Mlada se iz Jurkovog sela udavala u Simeniće, gdje su Mirko i Biserka Simenić priredili pravu  nekdanju svadbu i glumili roditelje mladenca. Bio je to prvi video zapis koji je pomogao kao predložak Hrvatskoj televiziji u snimanju grkokatoličke svadbe u Sopoti prije dvadesetak godina.

Dakle ova baka nije samo majka tridesetdvoje potomaka nego i žena koja je ostavila trag u žumberačkoj kulturnoj baštini. Proslijedit ću ovaj tekst Ministarstvu demografije da joj uruči adekvatno priznanje u nazočnosti njemačkog veleposlanika, jer je bila uzorna radnica i omiljena kuharica djelatnicima poznate  njemačke novinske izdavačke kuće.

Dragica iz Jurkovog sela