Tisućljeća kulinarstva

 

  Na Žumberku se dobro jelo i pilo i pred više tisuća godina u pretpovijesno vrijeme, pa onda i u rimsko doba, te u srednjem vijeku, a sve do danas traju i tradicionalna žumberačka jela.

Potvrdila je to i ovogodišnja kulinarska radionica Javne ustanove Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, što se održava od 2005. Jela su u Budinjaku pripremali posjetitelji iz Zagreba, Samobora, i drugih gradova. Kuhalo, se peklo meso i ribu, pripremalo kobasice koje su soljene vodom dobivenom nakon kuhanja morske ribe i uz korištenje omiljelog rimskog začina liquamena. Još u rimsko doba postojala je energetska pločica, slastica od meda, orašastih plodova i drugih sastojaka koja se uopće nije mogla pokvariti pa su je žvakale rimske legije na svojim zamornim marševima, ali i čovjek srednjeg vijeka, moglo bi se reći sve do danas. Na Budinjaku se moglo kušati vino začinjeno paprom, pivo napravljeno po prapovijesnom receptu i druga pića.

Za pripremanje jela kako se to radilo u pretpovijesti posjetitelji, sudionici radionice Tisućljeća kulinarstva u Budinjaku, su dio namirnica prikupljali sami na obližnjim travnjacima, te tako koristili samoniklo bilje koje je predstavljalo temelj ishrane pretpovijesne populacije. Namirnice životinjskog porijekla pripremaju se posebnom tehnologijom pečenja u glinenim kalupima koje izrađuju sami.

Recepti rimske kuhinje preuzeti su iz originalne kuharice autora Apicija. Srednjevjekovna kuhinja na Žumberku, ali i diljem starog svijeta, odiše mirisima orijentalnih začina koje su arapski trgovci donosili u Europu. Na Tisućljećima kulinarstva u Budinjaku poseban specijalitet su bila jela koja se i danas, kao i stoljećima prije, poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji.