Samostan Sestre Bazilijanke u Sošicama

Osnovne informacije
Sošice 11, 10457 Sošice
Tel: ++385(0)1 62 97 559
Opširnije
Časne sestre Bazilijanke počele su 1938. godine s izgradnjom samostana; jedan dio zemljišta darovala je škola, a drugi dio župa Sošice te su sestre krenule putem prikupljanja materijala i sredstava za izgradnju. Krov je donirao Đuro Predović, građevno drvo samostan iz Pleterja, a ostatak naši ljudi. Dana 26.01.1938. graditelj je bio na licu mjesta te je izveo nacrt zgrade. Raseljeni Žumberčani u Americi u ljeto 1938. donirali su velik iznos novca za gradnju. Posveta temeljnog kamena žumberačkog samostana, koji postaje ponos i dika Žumberčana, bila je 1938. godine u mjesecu listopadu.

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac također je pomagao i podržavao gradnju. Sošički župnik Stanko Višošević osobito je bio aktivan oko prikupljanja sredstava te je promicao da će se u samostanu odvijati razni sadržaji, tečajevi, a svoj krov nad glavom naći će i djeca siročad. Dr. Janko Šmrak preko Hrvatske straže redovito je objavljivao članke oko izgradnje samostana te je često govorio da je “Božji dar ovaj samostan u našem uskočkom gorju”. Početkom 1939. godine svećenik Firis iz Clevelanda poslao je lijepu svotu novca od naših ljudi.

 

Posveta samostana bila je 27. kolovoza 1939. godine, uz veliku pomoć sinova i kćeri Žumberka, kako onih u Hrvatskoj tako i onih iz tuđine. Među visokim ličnostima blagoslovu je prisustvovao i hrvatski metropolita dr. Alojzije Stepinac i biskup križevački Dionizije Njaradi te kotarski predstojnik Vladimir Gotardi i načelnik općine Sošice Blaž Zoretić. Toga dana pitomo planinsko mjesto Sošice bilo je iskićeno zelenilom i hrvatskim trobojkama. Sve goste dočekao je sošički župnik Stanko Višošević. Prvo je ujutro u devet sati služena misa u rimokatoličkoj kapelici Majke Božje. U grkokatoličkoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u jedanaest sati misu je službovao biskup Njaradi uz asistenciju dr. Severovića, sošičkog župnika Višoševića, prečasnog Maksa Hranilovića, župnika iz Kašta Petra Gvozdanovića, Ilije Krajačića, Ilije Garapića, oštrčkog župnika Ivančića i Blaženog Stepinca.

Nakon mise krenula je procesija prema samostanu gdje je obavljen blagoslov, a povelju, prije negoli je uzidana u samostan, okupljenom narodu pročitao je kanonik Tomo Severović. Poslije obreda časne sestre za sve uzvanike pripremile su svečani domjenak.

Dječje zabavište u Sošicama povodom sv. Nikole imalo je priredbu 1939. godine, za što je zaslužna učiteljica Makrina Smičiklas. Na priredbi su malena domaća djeca pokazala svoje znanje i pamet. U samostanu je djelovala i Mala škola, što je bila rijetkost u Hrvatskoj, a sestre Smičiklas bile su prve učiteljice znanja i poštenja. U samostanu su osnovana dva katolička društva – Žensko društvo apostolske molitve i Hrvatski katolički seljački omladinci.

Sestre Bazilijanke održavale su i domaćinski tečaj, tečaj krojenja, te su žumberačka djeca prva slova i prve knjige pročitali zahvaljujući časnim sestrama. U vihoru rata, od ruku bezbožnika u rujnu 1942. godine samostan je zapaljen i opljačkan te je 1959. godine obnovljen uz zalaganje sestre Vasilije Popović, biskupa Stepinca i iseljenih Žumberčana.

U sklopu samostana nalazi se i muzej u kojemu možete vidjeti zbirku narodnih nošnji, alata, raznog posuđa, tkalačkog pribora i dr. iz vremena naših uskočkih predaka koje su časne sestre vrijedno godinama sakupljale i sačuvala za buduće naraštaje.