Pukovnik Miroslav Peris

 

 

 

 

Nemilosrdni rat za opstojnost hrvatskog naroda uzeo je silno mnogo žrtava. U obranu svoje Domovine uključili su se i mnogi sinovi slavnih žumberačkih uskoka, čiji preci su od 1530. godine pa nadalje junački branili svoju Hrvatsku. U tim ratovima Žumberčani su pokazali izuzetnu hrabrost te su zato mnogi od njih odlikovani. Takav je bio i pukovnik Miroslav Peris, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tridesetdvogodišnji junak rođen je 1. veljače 1961. godine u Karlovcu kamo su njegovi roditelji Ilija i Dragica r. Boić doselili iz Sošica. Završivši osnovnu školu u Karlovcu, Miroslav se odlučio poći u srednju zrakoplovnu školu u Mostaru. Svoje buduće zvanje vojnog pilota usavršio je u Zadru i Puli. Bio je najbolji đak u svojoj klasi. Bihać mu je bilo prvo radno mjesto. U Karlovcu se i oženio Snježanom r. Vučić dr. med.. Iz tog braka rodio im se sin Ivan.

Kad je u Hrvatskoj započeo rat, većina hrvatskih pilota nastojala je prijeći na hrvatsku stranu, uvidjevši da se jugovojska zapravo bori protiv njihova naroda kojemu pripadaju. Miroslav se uspio izvući iz tog vražjeg gnijezda u studenom 1991. godine i odmah se stavio na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Žumberačkim vitezom Domovinskog rata prozvao ga je tadašnji zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general bojnik Imra Agotić za uspješno provođenje ratnih zadataka na uništavanju raketnih baza iz kojih su tih dana neprijatelji sijali smrt po Samoboru, Jaski, Karlovcu, Kutini i drugdje.

Pukovnik Miroslav Peris poginuo je 14. rujna 1993. godine na povratku s obavljenog zadatka. Njegov MIG-21, zvan „Osvetnik Vukovara“, srušen je kod Vrginmosta pogotkom neprijateljskog projektila.