Proslavljena Godina obitelji

U Eko selu Žumberak u Koretićima održana je središnja proslava Godine obitelji kojom je proglašena 2017. Misu je predvodio stavrofor Mile Vranešić, župnik u Stojdragi, uz susluženje grkokatoličkih i rimokatoličkih svećenika.

Na slavlje posvećeno obitelji hodočastili su vjernici iz žumberačkih mjesta, Samobora, Zagreba, Karlovca i drugih. Mir, blagoslov, zajedništvo i puna kuća radosnih ljudi, to je bila slika žumberačke obitelji, dok je lik Svete Obitelji stajao na počasnom mjestu u njihovim domovima. Moderno vrijeme sve nas je udaljilo od tih istinskih vrijednosti u kojima je obitelj imala sigurnost i temelj. Velečasni Mile Vranešić zapitao se u svojoj propovijedi u Koretićima u kojoj mjeri je u današnjoj obitelji prisutna molitva, koliko smo međusobno solidarni, kakva nam je komunikacija unutar nje, i poštujemo li 10 zapovjedi Božjih. Nakon mise hodočasnici su u procesiji sišli u podnožje ove kapele u Eko selu Žumberak gdje je velečasni Vranešić blagoslovio spomenik Uskočkoj Bogorodici. U  Koretićima su predstavnici iseljenih Žumberčana, u sklopu njihova Prvog Kongresa, razgovarali o pokretanju žumberačkog gospodarstva i izgradnji infrastrukture. Prema podacima grkokatoličkih župa iz Clevelanda i Chicaga, krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća u Kanadi i Americi bilo je oko dvije tisuće Žumberčana koji su iselili iz ekonomskih razloga.

U nastavku slavlja Godine obitelji u Eko selu Žumberak u Koretićima nastupila su žumberačka kulturno umjetnička društva, a mnogobrojni donatori osigurali su za sve sudionike bogat domjenak.