Porijeklo Žumberčana nije više zagonetka

DNK je postala prava priča uspjeha. Postoji sve više ponuđača i  konstantno raste potraživanje za analizama. Kako i ne bi? Za relativno malo novaca možete otkriti porijeklo svojih gena i saznati što su vam Vaši predci položili u koljevku.

U DNK molekulama je zapisana povijest putovanja naših predaka. DNKe se naslijeđuje na djecu i kroz generacije se relativno malo mijenja. Zato imamo svi svoj jedinstveni obiteljski DNK tisućljeća u prošlost.

DNK testiranje je jednostavan postupak i svakome dostupna metoda istraživanja porijekla. Malu posudicu napunite svojom slinom (iz usta) koju pomješate sa tekućinom koju dobijete zajedno sa posudicom putem pošte. Posudicu zatim dobro zatvorenu vratite direkno institutu.  U roku najviše 6 tjedana možete saznati razultate analize. Povijesno putovanje vaših predaka dobit ćete na karti svijeta. Na njoj su točke u krajevima gdje su boravili predci po tati i mami. Što je veća točka to je više predaka iz tog podrućja. Osim što možete saznati odakle su vaši predci Vam DNK test može otkriti koje genetske bolesti vam prijete odnosno koje prijetnje prenašate na svoje potomke pa sve do toga koja hrana je za Vas najbolja s obzirom na gene koje nosite u sebi.

Mnogi koji se ohrabre napraviti DNK test su iznenađeni svojim rezultatima. Neki ne nose gene svojih predaka iz geografskih  podrujčaj koje su očekivali. Ne potječu ili jako malo potječu iz područja iz kojeg su predpostavljali da su predci bili.  Neki saznaju što zapravo nisu htjeli npr, da im otac nije biološki otac, a treći su sretni jer se sve poklapa i ponose se svojim rezultatima.

Takav primjer sam bila i ja. Imam manje gena iz područja večine Žumberčana, a više od tamo gdje sam se naj manje nadala. Po analizi koju sam ja za sebe napravila ja sam samo malo više genetskog porijekla iz Hrvatske nego iz Italije. Da, dobro ste pročitali Italije.  Niti u snu  nisam pomislila, da vučem tako veliki postotak gena od tamo. Ja sam se vidjela manje više  u Hercegovini ili na području nekadašnje Raške jer nam je obiteljski govorni dijalekt dosta specifičan i podsječa na crnogorski i hercegovački ali test je pokazao da sam u zabludi. Trebala sam nekoliko dana da sam to provjerila i odgovorno prihvatila. Uvidjela sam da je ta genetika zapravo logična. U meni, a i puno drugih Žumberčana može biti genetike iz sjeverne Italije, Venecije pa sve do tvrđave San Marina. Ja sam tako kao mnogi na Žumberku potomak Uskoka koji su se borili protiv Osmanlija i Mlečana. Bilo je i prestupnika ili sazveznika. Ljudi su se mješali, putovali i upoznali tada kao i danas. Sudbine su se spajale.

Na slikama iz moje DNK baze možete saznati da sam najvećim djelom iz područja Žumberka, Gorskog Kotra, Like i Senja (nekada je  Senj bio veće i povijesno važnije sjedište od Rijeke) i genetikom pokrivam cijelokupnu Jadransku obalu. Osim Senja puno ima Zadra, Splita (vjerovatno Klis) i Istre. Isto tako pokrivam skoro potpuno sve otoke jadranskog mora. To nam govori o porijeklu uskoka, borcima na brodovima. Osim navedenog imam naravno i poprilično genetike iz područja Bosne i Hercegovine. Nimalo Srbije ali zato malo Rumunije, Austrije, Mađarske in slovenske Bele krajine. Naravno bila je Austro-Ugarska.

Što me je osim porijekla Italije iznenadilo  5% genetskog porijekla iz Velike Britanije i 2% iz Irske. Međutim zna se, da su i Kelti među najstarijim starosjediocima na području Žumberka. I oni su došli brodovima na Jadran i povukli se, sakrivajući se od neprijetelja po gorskim šumama. Zatim ima u meni 1% Evropskog židova i 4% genetike iz Kavkaza. Taj dio se može pripisati selidbama preko Karpata.

 

 

Svim Žumberačkim uskocima želim preporučiti DNK analizu. Čini mi se da bi  trebalo te razultate iskoristiti za utvrđivanje naše povijsti i zapisati u knjige našeg divnog Žumberka. Sigurna sam da će doći dan kada ćemo svi na svijetu imati informacije o svojim DNK zapisima. Biti će to uskoro najobičajnija preventiva zbog pravovremenog odkrivanja mogućih genetsko nasljeđenih bolesti. Naše zdravstveno-osiguravajuće kuće će to tražiti.

DNK je jedan od tri glavna tipa makromolekula koji su esencialni za sve poznate forme života. Potpuno sva ljudska bića svoj genetski materijal nose u obliku DNK. On ima iznimno važnu ulogu u prijenosu genetskih informacija sa jedne na drugu generaciju. Ruski znanstvenici nazivaju ljudski DNK je našim biološkim internetom.

Odkriće DNK se pripisuje Švicarskom liječniku Fridrich Mischer koji je već 1869. pisao o njemu. Na svim kontinetima svijeta se intenzivno istraživalo sve do danas. Napisano je više od 700 nama poznatih knjiga i zapisa o DNK funkciji. Unatoč svemu DNK kakvog prikazujem još uvjek nije 100% pouzdan ali znanstvenici trvde da su današnje analize već jako blizu potpunosti i da su odstupanja u postocima jako mala.

Ako želite i Vi analizirati svoj DNK, a niste sigurni u postupak kako ga se može pokrenuti , možete se slobodno obratiti na Društvo Krabat Žumberak. (info@krabat.hr). Predsjednik Društva gospodin Branko Strahinić ili ja ćemo se pobrinuti za DNK testni paket i dati vam sve upute te prevesti Vam sa Engleskog jezika analizu na Hrvatski. Geografska karta će vam i onako najviše reći. Postoje  i Hrvatske ispostave ali su puno skuplje od Američkih pa Vam zbog cijene savjetujemo Američku analizu.. I ja sam radila direktno sa USA institutom.