Otvorene spomen prostorije žumberačkih branitelja

U postrojbama Hrvatske vojske sudjelovalo je više od 500 Žumberčana. Na oltar Domovine 17 je ovih hrvatskih vitezova položilo svoj život. Uspomena na sve njih čuvat će se u memorijalnom centru, spomen prostorijama Udruge Žumberčana branitelja Domovinskog rata. Simobličnim presijecanjem vrpce spomen prostorije na uporabu je predao izaslanik ministra branitelja Republike Hrvatske, brigadir Drago Horvat. U tom memorijalnom centru izložen je dokumentarni materijal koji govori o sudjelovanju Žumberčana u ovom hrvatskom obrambenom ratu, ratnom putu postrojba u kojima su se borili, zatim dijelovi odora koje su nosili na bojištu i drugo.

U povodu otvaranja memorijalnog centra koji je smješten u staroj školi u Stojdragi, vijence su položili i zapalili svijeće, najprije na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima Žumberčanima ispred župne crkve Svetog Jurja, predstavnici Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, Grada Samobora, Hrvatske vojske, policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U ime Udruge Žumberčana branitelja Domovinskog rata vijenac je položio njezin predsjednik Vladimir Heraković. Kako je rekao, Žumberčani su se borili u najelitnijim postrojbama Hrvatske vojske:

-Ovaj memorijalni centar trajnim je svjedokom i neoborivi dokaz da su Žumberčani u najtežem trenutku za Republiku Hrvatsku stali u prve redove obrane. Dok budete gledali slike na panoima, pogledajte dobro i lica onih Žumberčana koji su svoje živote položili u temelje moderne hrvatske države.To su Žumberčani koji se nisu sakrivali dok je Hrvatska zvala. Bili su tu, s puškom u ruci, u obrani Domovine, od Vukovara i Novske, do šibenskog zaleđa i Dubrovnika. Žumberčani su branili Domovinu svojim životima. Njima u čast i spomen su otvorene ove prostorije, rekao je Vladimir Heraković.

Molitva je održana, te su zapaljene svijeće i pod spomen križem podignutim u Stojdragi  povodom tisućljeća hrvatskog kraljevstva, te kod spomenika u čast 400. obljetnice doseljenja uskoka na Žumberak. Kako je rekao na otvorenju spomen prostorija žumberačkih branitelja Domovinskog rata velečasni, stavrofor Mile Vranešić, grkokatolički svećenik u Stojdragi, koji je taj centar i blagoslovio, na Žumberku su se generacije odgajale na vrijednostima odanosti i vjernosti domovini. U boj su Žumberčani uskoci u ona vremena išli pod geslom vincere aut mori-pobijedi ili umri, kao što su hrvatski branitelji išli u Domovinski rat izložiti sebe i položiti svoj život kako bi obranili i ostvarili ono što su generacije željele još od vremena kralja Tomislava-neovisnu Hrvatsku:

-Mi smo generacija ponosa i časti. I zato pred nama stoji i mnogo veći izazov nego je to bilo pred oružjem-nama prijeti opasnost od izumiranja i iseljavanja. Zato ovaj spomen prostor neka govori i potiče da ovdje valja obnoviti život. Život je taj koji će prenositi dane slave, ponosa i časti, rekao je vlč. Mile Vranešić.

Zato se trebaju svi založiti, od jedinica lokalne samouprave do državne vlasti kako bi se obnovio život, kako bi se pokrenulo gospodarstvo, jer život je taj koji će trajno podsjećati na te dane slave, ponosa i časti stvaranja hrvatske države, u čemu su nemjerljiv doprinos svojim sudjelovanjem dali Žumberčani.