Na Žumberku živi napredna omladina koja ne želi život drugdje.

Dok se  na televiziji vrte dokumentarni filmovi o raseljenom i opustjelom pa čak zaboravljenom Žumberku mi Vam želimo predstaviti lijepe vijesti o naseljenim selima Žumberka.

U selu Strahinići pet kuća je stalno naseljenih. Ovdje bake kroz tjedan čuvaju unuke, mladi stiću zanimanja u obližjim gradovima, obnavljaju se kuće i snuju se tvrtke kao i udruge. Selo upotpunjuju razne životinje, mačke, psi, ovce, konji, kokoši a i laste su se vratile.

 

 

 

U selu Strahinići živi i mlada Alenka Strahinić. Ona ima 14 godina i kaže da ne želi živjeti drugdje jer Žumberak za nju predstavlja sigurnost. Ovdje nikada neće biti gladna i može kao i sva druga djeca otići u grad. Od Strahinića do Zagreba ima samo sat vožnje.

Do škole u Ozlju se vozi autobusom 25 minuta. Mnogi u Zagrebu se tramvajem voze puno duže.

Ona voli životinje i prirodu. Mir joj je nadahnuće za učenje. Alenka je već u tim ranim godinama svjesna da je znanje važnije od svega.

U školskoj godini 2017/2018 je postigla odlične uspjehe čak i na županjiskim natjecanjima:

  1. mjesto iz engleskog jezika
  2. mjesto iz njemačkog jezika
  3. mjesto iz geografije

Sudjelovala je i na županijskom likovnom natječaju te školskom natjecanju iz biologije. I u tim predmetima je dokazala visoki stupanj znanja.

U Strahinićima se raduju. Ona je i prvi dječji zavičajni vodić Žumberka!

Alenka je 8.6.2018 postala  dječji zavičajni vodič. Na dječjem kvizu ”Ozaljski turistički krug” je jedna od 6 pobjednika od ukupno 34 učestnika.  Iskrene joj čestitke za taj uspjeh.

Evo što je objavljeno na facebook stranicama VisitOzalj o dječjim zavičajnim vodićima:

Kvizom znanja “Ozaljski turistički krug” jučer je 34 osnovnoškolaca iz Ozlja i Vrhovca uspješno završilo tečaj za Ozaljske dječje zavičajne vodiče. Voditeljica tečaja Sana Vitas iz Luna studija polaznicima je dodijelila povelje u prisutnosti Martine Bogović, predsjednice Društva Naša djeca Ozalj, gradonačelnice Gordane Lipšinić i Bogdana Bošnjaka, ravnatelja Gradske knjižnice, čime je Ozalj postao prva hrvatska turistička destinacija koja ima dječje zavičajne vodiče.

Svečana promocija vodiča bit će u listopadu u sklopu Dječjeg tjedna kada će biti organiziran i nagradni izlet u Zagreb i Kuća Šenoa s iskusnom zagrebačkom vodičkinjom Gordanom Maravić koja “glumi” Šenoinu Branku.

Već sljedeći tjedan vodiči će snimiti promotivne televizijske najave za Ljeto u Ozlju i dječju emisiju, a u pripremi je i specijalizirana dječja turistička tura “Šetnja s Čarobnjak iz Ozlja”. U sklopu te ture dječji vodiči imat će priliku predstaviti Ozalj svojim vršnjacima.

Ovaj projekt ujedno je pokazao veliko zanimanje i motiviranost djece za nove programe, iznimnu podršku roditelja i nastavnika (posebna zahvala nastavnicama Snježani Ćurilović i Alenki Cindrić iz PŠ Vrhovac koje su uključile i djecu iz 1. i 2. razreda) te uspješnu suradnju institucija lokalne zajednice: Grada Ozlja, Društvo Naša djeca Ozalj, Zavičajni muzej Ozalj, Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj, OŠ Slava Raškaj te Luna studio za istraživanje i promociju kulture putovanja – voditelja projekta. Veliko hvala svima na suradnji i podršci & #visitOzalj 🙂

Alenka je u tjieku tečaja imala priliku sastaviti turističku rutu po općini Ozalj. Evo što je napisala:

Ozalj (stari grad)  – Vivodina (vinski podrum Vrbanek)– Strahinići (Farma Krabat) – Badovinci (Uskočki spomenik) – Radatovići  (zavičajni muzej)– Doljani (proizvodnja sireva).

 

https://tourbuilder.withgoogle.com/tour/ahJzfmd3ZWItdG91cmJ1aWxkZXJyEQsSBFRvdXIYgICghszw3QoM

Već u ponedjeljak 04.06. je stekla prvo iskustvo. Vodila je sa nekoliko prijateljica redovnice iz Chicaga na engleskom jeziku po Ozlju. Redovnice koje zapravo i nisu znale gdje se točno nalaze su saznale više nego su očekivale. Bile su tako oduševljene da su ponudile ozaljskim djevojkama smještaj u Chicagu kada jednog dana odluče posjetiti taj grad. Redovnice su Alenka i prijateljice potpuno slučajno i neplanski srele. Sve tri su istraživale svoje korijene po Europi. Jedna je bila Irkinja, a dvije Hrvatice. Ozaljske djevojke upućene novim znanjima vodića su se ponudile i pomogle istražiti Ozalj.

Ove godine Alenka žavršava osnovnu školu. Od prvog razreda je prolazila sa čistom peticom! Život na Žumberku njoj ne predstavlja prepreku već prednost, kaže. Ako bude ikako moguće ona želi ovdje ostati. Iste želje ima i njen malo stariji brat.

Svoju budućnost vidi, znači, na Žumberku ali prije toga mora završiti gimnaziju u Karlovcu i zatim ako bude sve po planu želi upisati studij filozofije. Najradije bi studirala engleski jezik.

Alenki čestitamo.