Na Sv. Geri preko sedam stotina planinara i hodočasnika

Prvo ovogodišnje hodočašće na Svetu Geru

Posljednju nedjelju u mjesecu, 28. siječnja 2018. godine održano je dvadeset i peto zimsko hodočašće na Svetu Geru. Kao i svake godine tradicionalno je misa zadnju nedjelju u siječnju točno u dvanaest sati. Svetu misu vodio je pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski, te župnici Mile Vranešić, Juraj Jerneić, Zinovije Zastavni i Gorazd Bastašić.
Ove godine, za razliku od prošle, nije bilo prave zimske idile, jer je snijega bilo samo nešto malo na vrhu planine.
Vedro nebo s pokojim oblakom, mirno vrijeme bez daška vjetra, sunce i ugodnih osam stupnjeva Celzijusevih, stvarali su kod posjetitelja poseban osjećaj ugode i opuštanja na najvišem vrhu Žumberačkog gorja.
Oko svetišta na Svetoj Gori skupilo se preko sedam stotina planinara i hodočasnika. Najveći dio ih je dopješačio planinarskom stazom iz Sošica, nešto ih je krenulo iz planinarskog doma na Vodicama, te dio iz susjedne Slovenije. Većina hodočasnika je došla pješice, dok ih se dio dovezao s osamdesetak automobila. Također su petorica došli motociklima i četvorica su dojašili na konjima.
Zimsko hodočašće je medijski popratila ekipa TV 4 rijeke iz Karlovca i TV Zapad iz Zaprešića.
Za sigurnost  planinara brinuli su se HGSS iz Samobora i Karlovca, policija i čuvari prirode iz Parka prirode “Žumberak Samoborsko gorje”.
Planinari su se pri dolasku na Geru mogli okrijepiti na štandu OPG-a Stanišić čajem, kavom, kuhanim vinom i likerima. Na ponudi su još planinarima bili štandovi s biljnim ljekovitim sredstvima i bižuterijom.
Iako je bio topao i sunčan zimski dan, planinarima su dobrodošle zapaljene dvije vatre, tako da su se mogli pored njih presvući, ogrijati i ispeći kobasice i slaninu. Većina hodočasnika je otišla u ranim popodnevnim satima jer su vremenski vezani za odlazak autobusom iz Sošica, a nekolicina planinara se zadržala malo duže uz vatru.
Čuvar prirode i HGSS su dežurali na Geri dok nije otišla većina izletnika.Slavko Struna