Maskota mlin udruge Krabat

Za Janka Šajatovića, KRABATA, kažu da je u 17.stoljeću iz močvara njemačkih Lužica napravio plodnu zemlju, posijao žito, napravio prve mlinove, nahranio siromašan seljački narod kruhom i tako postao njihov kralj srca. Svog, Janka Šajatovića, žumberačkog roda nikada zaboravili nisu.

Njemu u sjećanje izgradili su turističko naselje u kojem se redovito održavaju festivali, koncerti, predstave, izložbe, kulturne priredbe i radionice. Naselje su nazvali DIE KRABATMÜHLE što bi u prijevodu značilo KRABAT MLIN.

https://www.youtube.com/watch?v=w4_rhI8YN_I

Naselje Krabat mlin u njemačkim Lužicama.

 

Mi se tome ne čudimo jer su mlinovi na našem području dio baštine i zanatskog naslijeđa. Janku Šajatoviću, nikada se nije pružila prilika vratiti u svoj rodni kraj. U Lužicama ostavio je iza svog života puno dobrog i puno žumberačkog. Uzgoj konja, kovačnice, rakijašnice, uz ceste sadio je jabuke kako bi putnici koji jašu njegovom regijom imali što pojesti i čime se osvježiti pa je izgradio i nekoliko mlinova i svojim kršćanskim uvjerenjima pokazao kako vjera uvjek nađe iz svake situacije izlaz. Sve što se čini crno i nerješivo može postati svijetlo. Ako čovjek čovjeku pomogne i prevaziđe predrasude razlizličitosti zbog zajedničkih ciljeva koji čovjeka tjeraju naprijed a ne natrag u prošlost.

Upravo to je ono što je mene u  toj priči o Krabatu tako snažno privuklo.

 

LEGENDA KRABAT

U legendi Krabat, koju je napisao Ottfired Preussler, crni je mlinar varao ljude i pretvarao svakog slugu u crnog gavrana ako ga nije slušao. Tako je jednog dana pretvorio i Krabata u gavrana. Međutim njegovo srce je bilo tako dobro da je prekrženim krilima ukazivao na zagrljaj, a kljunom na srce kako bi dao znak ljubavi. Ta ljubav je bila jača od svega mračnoga i oko njega stvorila se svjetlost sunca. Iz gavrana ponovo je postao čovjek. Od toga trenutka crni mlinar nije više imao svoju moć čarolije, nego je hranio narod dobrim bijelim brašnom.

Poanta te legende je da nikada nije tako crno da ne bi bilo izlaza i da je ljubav veća od svake mračne sile. Jako Šajatović je bio povod i temelj te ljudske legende jer se za njega zna da je bio silovit vojnik plaćenik koji se po završetku rata nesebično posvetio seljacima. Odbio je živjeti u skupim dvorcima uz bogate feudalce. On je izabrao život među seljacima i učio ih raznim zanatima. Jedan od najvrjednih znanja koje je prenio u taj kraj je svakako izgradnja mlinova. Gdje god se Krabat Janko Šajatović prikazuje, tu se priča o mlinovima i gavranima. Njemačko turističko naselje Krabat Mühle Schwarzkollm 2016. godine posjetilo je oko 40.000 turista.

 

                                                 

Logo Društva Krabat e.V. u Njemačkoj

Mlin je atrakcija koja povezuje sve KRABAT regije.

 

Zato smo se i mi odlučili za maskotu u obliku mlina.

Tko ne okrene glavu kada prolazi mimo mlina i pilane Čunkove drage? Ja da prolazim 100 puta na dan okrenula bih se i pogledala 100 puta.

https://www.youtube.com/watch?v=iYfrhNXTlLA

Meni se osobno nekada je i jako dojmio mlin kod Sopotskog slapa. Često sam prošetala do njega.

 

Žumberak je bio nekada pun mlinova. Od koje god strane da si ulazio na Žumberak, vidio si mlin kao što je na primjer mlin Mahovlič u Strmcu Pribićkom. Danas je jedan od ljepših Kršlinov mlin U Grdanjcima, a oko nam privuče i mlin u Bio parku Divlje Vode.

https://www.youtube.com/watch?v=Jg2kWsHif3c&t=44s

Kada je riječ o Krabatima 17. stoljeća ne možemo mimo Vojne krajne i činjenice da su žumberački uskoci bili tijesno povezani i sa slovenskom stranom Žumberka, Belom krajnom i Dolenjskom. Grad Otočac je bio u vlastništvu kapetana Ivana Lenkovića, a u grbu Metlike se nalaze dva gavrana. Uz Kupu gdje su naseljeni belokranjski uskoci nailazimo na grad koji nosi ime Črnomelj. Legenda grada Črnomlja je dosta slična Krabatovoj. I u njoj se priča o mlinaru koji je sebi ostavljajo bijelo brašno, a seljacima vraćao slabo, crno, dok nije došla dobra vila koja je uzela mlinaru moć i seljaci su ponovo imali dobro, bijelo brašo.

Jedan od značajnijih mlinova na slovenskoj strani je dakako mlin Klepec uz rijeku Lahinju (Vlahinja kako ju domaće i ljubiteljski znamo zvati).

https://www.youtube.com/watch?v=T8z4uwTFmfw&t=79s

 

ŽUMBERAK IMA SADA SVOJU MASKOTU, KOJA JE SA RAZLOGOM MLIN NA KOJEM SJEDI GAVRAN KOJI ŠIRI LJUBAV I BRINE ZA TO DA LJUDI DOBIJU DOBRO BRAŠNO ZA ŽIVOT.

 

Maskota Krabat

Maskotu će te vidjeti na našim priredbama, skupovima i prezentacijama. Sa nama će putovati na sajmove i pratiti svakog tko će promovirati Žumberak ili prekrasnu priču o KRABATU.