Lamanje kukuruza u Kučeru

 

Na rubu dijela Žumberka u sklopu općine Krašić, u Kučeru, podsjetili su se lamanja, trganja, ručnog branja kukuruza na način kako se to radilo u vrijeme kada nije bilo silne poljoprivredne mehanizacije kao danas. Učinjeno je to na imanju Martina Švalja čije obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, unatoč krize mljekarstva i poljoprivredne proizvodnje, posluje uspješno.

Uz to što je lamanje kukuruza u Kučeru bilo uspješno, ručno je srpom požnjeveno i debelišće, kukuruzovina, kukuružinje-stabljika kukuruza nakon što je ubran. Požnjevena kukuruzovina vezana je u snopove šibom žalosne vrbe, koja se zvala bekovica i u nekadašnja vremena bila strah i trepet za djecu koja su se bojala da njome ne bi dobila po turu. Snopovi su slagani u rastave, kućice, neku vrstu malog stoga. S tim ostacima se hranila stoka ili su služili u štali kao prostirka za stoku.

Nakon berbe kukuruz je dovezen pod nadstrešnicu gdje su ga, kao i prilikom lamanju, lupili, čistili od komušine. Kao što je to bilo i nekada, nakon završena posla, gazda Martin Švalj je pčastio susjede što su došli pomoći u ovom važnom poslu koji ujedno označuje da je prava jesen i vrijeme pred dolazak zime.