Izložba Krabat: čovjek, mit, brend u Bautzenu

Izložba Krabat: čovjek. mit, brend otvara se 17. rujna u 15 sati u Sorbskom muzeju (Sorbisches Museum) čiji je vlasnik Županijski ured grada Bautzena-Budišina, administrativnog i gospodarskog središta županije Oberlausitz-Gornja Lužica u njemačkoj pokrajini Saskoj.  Prvi put se cjelovito prikazuje život Janka Šajatovića, ili kako su Nijemci još preveli njegovo ime, Johanna de Schadowicha, u mitu i legendi nazvanog  Krabat, rođenog 1624. u Jezernicama na Žumberku u Hrvatskoj, a preminulog 1704. u Wittichenau u njemačkoj pokrajini Saskoj. Vjerno je služio svojom lakom hrvatskom konjicom četiri saska kneza. Cilj izložbe je prikazati iznimno značajnu povijesnu osobu koja je postala temelj za mit i legendu o junaku i dobročinitelju Krabatu, gdje ovo ime dolazi od transkripcije riječi Croatia, Krabatzia, Croat.

Izložba je značajna i zato što povezuje partnere projekta iz domovine Krabata, glavnog protagonista izložbe s područja nekadašnje vojne krajine kojoj su pripadali u to vrijeme i Bela Krajina, danas u Sloveniji i Žumberak u Hrvatskoj.

Na svečanom otvorenju muzejske izložbe Krabat: čovjek, mit, brend u Bautzenu sudjelovat će Kravat pukovnija iz Zagrebu. Bit će nazočno više od 200 uzvanika iz redova najviše njemačke politike, te povjesničara, etnologa i umjetnika. Ova izložba obrađuje tri teme koje će biti „pokrivene“ specifičnim prikazima u tri odvojena dijela. Prvi informira tko su Uskoci, kako su nastali i bili organizirani. Prikazat će se oružje iz 17. i 18. stoljeća, prvi put i vojna odora žumberačkog konjanika u službi kneza Petra Zrinskog, koji idu u borbe po naredbi habsburškog cara. Posjetitelji će moći vidjeti i repliku vojne odore Janka Šajatovića, Krabata, koju i na Žumberku do sada još nitko nije upoznao. Žumberak će biti prikazan slikama i lutkama u žumberačkim nošnjama iz 19. stoljeća.

Kao posebnost bit će na vidnom mjestu izložena i drvena izrezbarena posuda za krštenje, krstionica koja je posuđena u etnografskom Muzeju časnih sestara bazilijanki iz Sošica i moći će se vidjeti tijekom cijele izložbe. Taj izložak istaknut je i zato što predstavlja izravnu poveznicu sa Sorbima, njemačkom slavenskom nacionalnom manjinom Oberlausitza-Gornjih Lužica. Izrezbareni motivi drvene krstionice predstavljaju i zaštitničke motive koji su čuvali novorođenčad tog naroda. U životu Janka Šajatovića ili Obrista-pukovnika von Schadowitza, kako je nazvan na njemačkom, Sorbi su odigrali veliku ulogu i za njega su iznimno značajni. Njima možemo zahvaliti i to što je sačuvana vječna uspomena na našeg žumberačkog junaka i dobročinitelja.  Zato i oni imaju svoje vidno mjesto u sklopu ove izložbe.

Drugi dio izložbe u muzeju u Bautzenu posvećen je mitu, legendi i romanima na temu Krabata. Taj će dio najviše razveseliti djecu jer će imati priliku sastavljati puzzle, svjetiljkom tražiti mistične znakove na starim drvenim eksponatima koji su bili korišteni i za snimanje igranog filma pod naslovom KRABAT u hollywoodskom 20th Century Foxu.

Treći dio izložbe bit će posvećen Krabat markici-oznaci proizvoda. U Njemačkoj, Sloveniji i naravno u Hrvatskoj postoje razni proizvodi koji nose ime Krabat. To su na primjer: ulja, vina, šalice, čaše, pivo, sirevi, suhomesnati proizvodi itd. I udruge kao i tvrtke nose ime tog poznatog Žumberčana Janka Šajatovića kao što su Krabat j.d.o.o. – Agencija za promidžbu iz Žumberka (općina Ozalj), Von Schadowitz d.o.o. – Turistička agencija iz Metlike, Krabat Milchwelt i mnoge druge u Njemačkoj.

Obje tvrtke kao i Udruga Krabat Hrvatske, Slovenije i Njemačke sudjelovale su u realizaciji izložbe čiji nositelj je Sorbski muzej Bautzen. Financijski je izložbu podržala Fundacija sorbskog naroda koja je financirana sredstvima članova slobodne države Saske, okruga Brandenburg, grada Bautzena i kulturnih centara Oberlausitz-Niedersachsen. Sorbski muzej je institucija županije Oberlausitz sa sjedištem u Bautzenu.

Za vrijeme izložbe koja je otvorena od 17. rujna ove godine do  15. travnja  2018. bit će nekoliko puta prikazan i dokumentarno-igrani film Krabat naše nacionalne televizije  HRT1, dječji film o uskočkoj djevojčici Riđokosoj Zori iz Senja, a neće nedostajati ni dječjih radionica i animiranih vodstava kroz izložbu s Wolfgangom Krausom  koji glumi Krabata, Hansom Jürgenom i piscem Schröterom.

Na kraju istaknimo da bi bez velikog angažmana i deset godina istraživanja Janka Šajatovića, Krabata  koja je proveo Hans Jüergen Schröter taj žumberački uskok, Hrvat ostao poznati mit, ali ne i veliki čovjek kakvog danas zahvaljujući njemu slavimo i prepoznajemo. Na našim prostorima je nezaobilazno je za to zahvaliti Moniki Bračiki i medijima koji prate razvoj tog iznimno zanimljivog projekta.