Investicije u turizam 50 milijuna kuna

U razvoj turizma idućih godinu, dvije na području općine Žumberak biti će uloženo gotovo 50 milijuna kuna. Najveća je investicija Posjetiteljski centar Sošice vrijedan 28.640.000 kuna koji se treba financirati sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije.

Nosilac investicije je Park prirode Žumberak Samoborsko Gorje, a partner na projektu i općina Žumberak. Do sada su bile uspješne dvije provjere projekta od ukupno četiri faze, pa se može očekivati i njegova uspješna finalizacija i skori početak izgradnje posjetiteljskog centra u Sošicama. Najdalje je poodmakla izgradnja turističkih kapaciteta u Hartju. Vrijednost tih ulaganja je 10 milijuna kuna, a završeno je 70 posto radova. Gradit će se i Eko resort Žumberak u Bernardićima sa šest smještajnih jedinica s unutarnjim i vanjskim bazenima, wellnessom i SPA programom. O ovim turističkim razvojnim programima govorio je 22. rujna na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine Žumberak u Kostanjevcu njezin načelnik Zdenko Šiljak. Zahvalio je na iznimnoj pomoći koju ovoj općini sa svega 950 tisuća kuna proračuna i danas jedva 700 stanovnika pruža Zagrebačka županija, koja je u izgradnju cestovne infrastrkture u općini Žumberak investirala samo ove godine oko 3.600.000 kuna. Kako je istaknuo zagrebački župan Stjepan Kožić, kvalitetne uvjete života kao što su u Zagrebu, trebaju imati i ruralna područja poput općine Žumberak. Zato Županija posebno pomaže i skrb starijim i nemoćnim stanovnicima te općine.

Povodom Dana općine Žumberak dodijeljena su javna priznanja za 2017. godinu zagrebačkom županu Stjepanu Kožiću, koordinatoru atašeu Turske razvojne agencije TIKA Hašimu Koču, novinaru i uredniku Žumebračkog zova karlovačke Trend televizije (prijašnji naziv TV 4 rijeke) Josipu Grdini, a u ime Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petričko Selo to je priznanje primio njegov predsjednik Zdravko Petretić.