Gospina trava

Gospina trava – nekad

Njezina svojstva poznata su od pradavnih vremena, a koristila se za istjerivanje zlih duhova i liječenje zmisjkog ugriza. Rimljani i Grci su od gospine trave pleli vijence koje su stavljali na glave svojih božanstava.

Gospina trava – danas

U novije vrijeme dokazano je da su svojstva nekih njezinih komponenti iznimno ljekovita. Gospinu travu je dobro koristiti kod stanja kao što su zabrinutost, depresija ili osječaja beskoristnosti. Međutim ova biljka pomaže i kod opekotina, uboda insekata, suhe nosne sluznice, slabokrvnosti, živčanih tegoba.

Treba ju brati kada je u punom cvatu (lipanj do kolovoz). Sušiti ju moramo na prozračnom mjestu, povezanu u snopiće.

Čaj se priprema tako da se dvije čajne žličice suhe gospine trave preliju četvrtinom hladne vide. Voda teba zakipjeti, a čaj nakon dvije do tri minute ocijediti i ostaviti hladiti.

Odlično je i ulje. Koristimo ga za liječenje grčeva za vrijeme menstruacije i sunčevih  opekotina. Evo kako si ga napravimo: Svježe listove i cvjetove gospine trave potopimo u maslinovo ulje ili repice. Mješavinu zatim morate ostaviti na suncu tri do četiri tjedna, iscijediti i nakon toga spremiti na tamno i hladno mjesto. Mjesta na kojim osječate bolove namažite ovim uljem. Rezultatom biti ćete zadovoljni.

 

Na Žumberku možemo pronaći gospinu travu skoro u svakom selu. Njeni divni žuti cvijetovi su prepoznatljivi. Ne kupjte čajeve, uzmite si malo vremena za sebe. Šetajte prirodom liječite dušu i tijelo. Od prirodnog lijeka boljeg njema.