Godina obitelji očima Žumberčana i njihovih prijatelja

Nikola Latković, Mrzlo Polje Žumberačko: Žumberačka tradicionalna obitelj danas kao i nekada: muže i žena se poštuju kako to dolikuje. Nažalost, mladih nema. Otišli su, a mi se stariji moramo poštivati, jer ako to nećemo, onda nema ničega. Stari smo, godine su tu i tada se čovjek pita: što sam napravio? Kada bi svi skupa, posebno mladi, bili više okrenuti vjeri i molitvi, bilo bi manje poteškoća u koje se sami dovodimo.

Jerko Fabijanić, Jastrebarsko: Obitelj je sve. Obitelj je na prvom mjestu iza Boga. Obitelj se poštuje. Potškoća ima siromašna ali i bogata obitelj ako nema međusobnog poštovanja. Razdor obitelji ima svoje uzroke u nezaposlenosti i neimaštini, zanemarivanju, alkoholu, drogi, suvremenom načinu života u kojemu često izostaje moral.

Marica Matć, Zagreb: U odnosu na to što je danas, drugačije se živjelo, obitelj je sjedila za zajedničkim stolom. U vremenima kada se okupljala moja obitelj, 24 godine smo na Badnjak išli kod svekra i svekrve-to je bilo tako lijepo, bili smo sretni i zadovoljni jedni s drugima. Mnoge obitelji danas ne žive tako.Njihov razdor danas je čest, a uzroke ima u nezaopslenosti, neimaštini, zanemarivanju, alkoholu, drogi, nevjeri…