Eko-akcija ED Žumberak povodom Dana planeta Zemlja, uoči Dana krašićkog kraja

Nakon kišnog Jurjeva i tjedna koji je uslijedio, osvanula je sunčana subota, 30. travnja o.g. dan planiran za eko-akciju Dodajmo, da je već isti dan navečer uslijedila je naoblaka, a potom još jedan kišni tjedan.  Pogodno vrijeme za eko-akcije Ekološkom društvu Žumberak osigurava sv. Ilija, jer ga je skupština ED Žumberak jednoglasno izabrala za nebeskog zaštitnika prije dvadeset godina, a osim toga planinarski hodočastimo sv. Iliji na vrh koji zovemo Gera. (Nije zgodno reći sv. Iliji na sv. Geri!)

Područje čišćenja izabrao je ekološki osviješteni načelnik Općine Krašić g. Josip Petković Fajnik. Tijekom niza godina nesavjesni ljudi odbacivali su otpad ispod ceste u šumskom području Jazbine na relaciji od oko dva kilometra od Brezarića do Mirkopolja. Veće koncentracije odbačenog otpada nalazile su se  na mjestima gdje su uz cestu proširenja, pa se vozilo može zaustaviti, te otpad, uz veću ili manju grižnju savjesti odbaciti! Glavna poteškoća u akciji uklanjanja tog otpada jest velika dubina i strmina uz koju treba otpad izvlačiti. Druga znatno manja količina otpada nalazila se u jarku uz cestu od Vukšin Šipka do Brlenića, naročito kod raskrižja za G. Kupčinu.

Volonteri su se okupili, kao i u prošlogodišnjoj eko-akciji, kod stadiona NK Mladost, Brezarić, te nakon zakuske krenuli uklanjati otpad iz prirode. U ovoj tradicionalnoj eko-akciji uklanjanja otpada iz prirode, kakve Ekološko društvo Žumberak organizira od 2003. g. sudjelovalo je 46 volontera, od kojih 28 članova ED Žumberak iz planinarskih društava HPD Vihor, HPD Kapela iz Zagreba te HPD Sisak, kao i 8 studentica prijateljica Petre Franjić iz Brezarića. Sudjelovala je i učenica VII. r. Valentina Bedeničić iz Pribića te mladi članovi DVD Krašić: Mario Prstec s traktorom s prikolicom, Dominik Petković, Marin Torbar, Luka Ćuk, Marko Matko, Daniel Matoš te g. Branko Brebrić. S motornom pilom marljivo je radio Franjo Bernardić iz sela Žumberak.

Traktor se s mladim vatrogascima prvo se uputio u Brlenić do Vukšin Šipka, gdje su uklonili otpad iz jarka uz cestu, a potom se priključili ostalim volonterima na uklanjanje otpada odbačenog ispod ceste od Brezarića do Mirkopolja. Iz teško dostupnog terena ispod ceste na dužini od oko dva kilometra izvukli smo,  oko dvadeset kubika otpada. Izvučeni otpad, odlagan uz cestu, traktorom s prikolicom prevožen je i odložen  na velikom proširenju uz cestu kod Brezarića. Općina Krašić zbrinuti će prikupljeni otpad na službeno odlagalište, a nadamo se da će Zagrebačka županija po natječaju raspisanom za okolišne udruge, pružiti eko-akciji financijsku potporu.

Poslije eko-akcije za volontere je priređena kvalitetna zakuska, a nakon mukotrpnog i na trenutke veoma neugodnog posla, vrijedni volonteri uživali su u trenucima relaksacije, zadovoljni učinjenim, rekli bismo, Bogu ugodnim djelom. Zahvaljujemo g. Josipu Barundiću Špoljaru na donaciji kvalitetnog vina za volontere eko-akcije!Provedbu eko-akcije popratio je s TV kamerom naš Joža Grdina za TV 4R, a prilog će bit emitiran u jednoj od emisija Žumberački zov. Ekološko društvo Žumberak je u dosadašnjih četrnaest godišnjih eko-akcija uklonilo i zbrinulo 5420 prostornih metara otpada s područja Žumberka i Samoborskog gorja.

Pozivamo stanovništvo cijelog Žumberka i Samoborskog gorja, te cijele naše Zagrebačke županije da otpad ne odbacuje u okoliš, a osobito ne u našu prelijepu, zaštićenu prirodu. Na to nas upućuje i papa Franjo svojom čuvenom izrekom: «Bog uvijek prašta, čovjek ponekad, a priroda nikada», te kako nam poručuje u enciklici Laudato si`, Priroda je kao i čovjek i sva stvorenja  Božje djelo. Odbacivanjem otpada u prirodu izražavamo prezir ne samo prema prirodi, već  i spram sebe samog, svoga bližnjega i Boga.

 

Josip Šintić, predsjednik  ED Žumberak

Odgovori