Blagoslovljena crkva Sv.Petra i Pavla u Sošicama

Vladika križevačke grkokatoličke Eparhije Nikola Kekić u Sošicama je 26. studenog blagoslovio obnovljenu župnu crkvu Svetog Petra i Pavla, te predvodio misno slavlje i propovijedao, što je inače sve izravno prenosila i Hrvatska radio televizija. Crkva je obnovljena darovima vjernika i uz pomoć hrvatske države. Kako je istaknuo vladika Nikola Kekić, žumberački vjernici bizantsko hrvatskog obreda, grkokatolici ove godine slave 406. godina marčanske i 240 godina postojanja i utemeljenja Biskupije sa sjedištem u Križevcima. Crkva Svetog Petra i Pavla u Sošicama prvi se put spominje 1743. godine. Nakon procesije biskup Nikola Kekić blagoslovio je crkvu, a svečanost je nastavljena Svetom arhijereskom liturgijom Svetoga Ivana Zlatoustoga. Biskup Kekić u propovijedi je, među ostalim rekao:

-Ovo je veliki dan za ovu malu župnu zajednicu, jer je ona konačno doživjela blagoslov, konačno otvorenje onoga što se godinama priželjkivalo i na tome zdušno radilo. Obnovljeno je srce ove župe, župna crkva koja kao majka svake nedjelje, svakog blagdana očekuje svoju ljubljenu djecu, župljane, da s radošću dođu slaviti Isusa Krist 

Biskup Kekić podsjetio je i na riječi Svetog Oca Ivana  Pavla II koji je rekao da katolička crkva diše na dva plućna krila i baš u ovom prelijepom hrvatskom kraju, Boga slavi po bizantsko hrvatskom i rimskom obredu, u jedinstvu vjernika rimokatolika i grkokatolika:

-Zahvalni smo svim građanima naše Domovine čiji se novac slijeva u budžet Republike Hrvatske, koja djelić našeg zajedničkog novca daje i našoj Križevačkoj eparhiji. Ali i sami župljani darovali su za obnovu crkve ne mali novac-ističe biskup Kekić.

 

 

 

Župa Sošice dala je četiri biskupa križevačke Eparhije: Đuru i Gabrijela Smičiklasa, Iliju Hranilovića i sadašnjeg biskupa Nikolu Kekića. Iz ove župe, od njezina otemeljenja do danas, je i 35 grkokatolilčkih svećenika. Sošice su uskoci naselili u prvoj seobi 1530. te u drugoj 1531. godine.