28 milijuna kuna u Sošice

Ravnatelj Parka prirode Žumberak-Samoborsko Gorje Kristijan Brkić za vrijeme nedavne posjete zagrebačkog župana mr. sc. Stjepana Kožića Sošicama informirao je o projektu i izgradnji Posjetiteljskog centra u ovom žumberačkom središtu, čija realizacija treba početi već siječnja iduće godine. Projekt je vrijedan 28 milijuna kuna. U visini 85 posto investiciju financira Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, s 10 posto Fond za energetsku učinkovitost, a pet posto daje Ministarstvo zaštite okoliša:

 

-Došli smo predstaviti projekt posjetiteljskog centra Sošice kojeg smo prijavili na natječaj Europske unije isključivo za parkove prirode i nacionalne parkove s ciljem razvoja posjetiteljske infrastrukture. Dokumentaciju smo predali tako da kroz dva, tri mjeseca očekujemo da će projekt proći sve krugove ocjenjivanja i odobravanja. Partneri u projektu su nam Udruga Žumberačke vile Sošice i općina Žumberak sa sjedištem u Kostanjevcu. Nakon dvije i pol godine provedbe projekta u Sošicama se treba vidjeti Posjetiteljski centar koji će biti središnja točka za usmjeravanje posjetitelja po Parku prirode.  Osim što će se u tom Centru dobiti informacije o njegovim prirodnim i kulturnim vrijednostima, imat će i osnovne sadržaje za zadovoljavanje potreba posjetitelja: sanitarne prostorije, igrališta, kafić. Planiraju se i smještajni kapaciteti za učenike i njihovu školu u prirodi u jednom dijelu godine. U ostatku godine to bi bio centar za volontere iz Hrvatske i svijeta koji bi bili od koristi lokalnoj zajednici, rekao je Kristijan Brkić, ravnatelj Parka prirode Žumberak-Samoborsko Gorje.

 

Investicija Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje u iznosu od 28 milijuna kuna koja se financira iz fondova Europske unije preko Ministarstva regionalnog razvoja Republike Hrvatske, najveća je u tom dijelu zemlje posljednjijh nekoliko desetljeća. Žumberak na taj način dobiva suvremenu parkovnu infrastrukturu i središte koje će njegove posjetitelje uvoditi u čarobni svijet ove predivne prirode i njezine flore i faune, te u očuvani zaštićeni krajolik.