1934. osnovano prvo društvo Žumberčana

Kulturni amaterizam Žumberčana započeo je na Zagrebačkoj Univerzijadi prije 30 godina

Prvo društvo Žumberčana osnovano je u Zagrebu, daleke 1934. godine. Kulturni amaterizam; prikaz običaja i žumberačkih nošnji predstavljen je prvi put na Zagrebačkoj Univerzijadi  1987.

Članica KPD Žumberak, Ljubica Kovačev, osnovala je tada prvu folklornu sekciju. Nju su činili mladi Žumberčani iz Zagreba, a dolazili na probe i neki iz Samobora, Krašića, Pribića…

Predsjednik društva pok. Dragan Krajačić doveo je iz Kašta u Zagreb žumberačke guce (od Kadeta). Oni su poučili ovu  sekciju, vještini žumberačke svirke , pjesme i poljke.

Dragica Suljagić brinula je o nabavi  i izradi 40 ak kompleta nošnji za nastup na Univerzijadi. Sekcija je imala zadaću nastupiti na Trgu bana Jelačića i na Gornjem gradu.

Mnogi su tada vidjeli žumberačke nošnje prvi put. Djelatnik u kulturi mr.sc.Božo Biškupić bio je oduševljen viđenim, pa je izjavio:  Poznajem nošnje  svih krajeva Hrvatske, samo nisam znao za Žumberak. Pojava žumberačkih nošnji, upotpunila mi je kulturnu kartu Hrvatske!

Odlukom sadašnje predsjednice društva nije prikazan rad ove  sekcije na  početku monografije „ Čuvari žumberačke kulturne baštine“. Niti jednom fotografijom! Ova je knjiga izdana prošle 2017. godine,  a posvećena je upravo 30. obljetnici kulturnog amaterizma i  žumberačkih nošnji na hrvatskoj kulturnoj sceni.

Dragica Suljagić, prof. u mirovini i autorica projekata u kulturnom amaterizmu