18.11.2017 u 19h u Pisarovini – koreografija Žumberka. ULAZ SLOBODAN.

Koncertom “Dober večer, gazdarica” KUD „Bratinečko srce“ Bratina će proslaviti 10 godina rada KUD-a i 80 godina folklorne tradicije u Bratini. Dođite se družiti s njima u školsku sportsku dvoranu OŠ “Vladimir Nazor” Pisarovina 18. studenoga 2017. godine s početkom u 19 sati. KUD će tom prigodom izvesti koreografije Bratine nastale u prošlih 10 godina, kao i koreografije Podravine, Međimurja i Žumberka. Gosti koncerta će biti KUD “Slavonija” Gornji Andrijevci, a oba KUD-a će ranije u danu na svečanoj sjednici KUD-a potpisati Povelju o prijateljstvu te time na papiru ovjekovječiti njihovo višegodišnje prijateljstvo I druženje. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže na slavlju te da zapjevaju iz sveg srca, a ulaz je slobodan.

KUD „Bratinečko srce“ Bratina je osnovan u rujnu 2007. godine nakon više od dvadeset godina prestanka rada, a na temeljima preko 80 godina dokumentirane folklorne tradicije u Bratini. Društvo trenutno broji oko 70 članova koji djeluju u četiri skupine: dječja scensko folklorna skupina, folklorna skupina odraslih, tamburaški orkestar te dječji tamburaški sastav. KUD prvenstveno nastupa s pjesmama i plesovima Bratine, ali izvode i plesove ostalih krajeva kontinentalne Hrvatske. Uz scenske nastupe društvo se bavi prikupljanjem i obradom pjesama, plesova i narodnih običaja s ciljem očuvanja i primjerene prezentacije istih. Uslijed toga je prošlog tjedna društvo otvorilo izložbu fotografija Bratine i Bratinčaka kroz 20. stoljeće s time da su neke od fotografija starije od 100 godina. Izložba se može pogledati u atriju novootvorene zgrade Općine Pisarovina.
Društvo je inače i član udruge “Družina”- čuvari tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga te član IGF-a – Međunarodne unije folklornih skupina sa sjedištem u Francuskoj, a kojoj je cilj međunarodna suradnja te prezentacija kulturne baštine pojedinih naroda na međunarodnoj razini.