1. Međunarodna umjetnička kolonija Udruge Krabat 2018, Žumberak”

Sa ciljem proimcanja kulture i umjetnosti pozvali smo na suradnjiu Udrugu Ulak (Udruga likovnih autora Karlovac). Ona se je još isti dan odazvala i s veseljem podržala našu inicijativu. Imali smo samo jedan jedini sastanak, nekoliko mailova i sve je bilo dogovoreno. Bez komplikacija i puno riječi. Od prvog dana bilo je jasno da smo se obratili pravim umjetnicima. Ova suradnja ima budućnost!

21.04.2018  u Sošicama okupilo se ukupno 15 likovnih umjetnika iz Hrvatske, Slovenije (Slikarska Udruga Trebnje) i Njemačke (StuckArt Tausch).

Poslije kavice koju nam je pripremila gospođa Mira Radić, male zakuske u gostionici Radić- Ilas, i kratke prezentacije projekta Krabat učesnici su imali priliku vidjeti nekliko radova njemačkog umjetnika Joerga Tausch kojeg poznajemo po tome  da je dao Janku Šajatović „Krabat“ prvi lik na slikarskom platnu.

   

 

Učesnici su se  rasporedili po Žumberku i  punim srcem dobre volje stvarali prekrasna djela.

Prema dogovoru sa predsjednikom Udruge Ulak, gospodinom Mišo Peški,  za materijal za crteže pobrinula se Udruga Krabat, a radovi nastali na koloniji su ostali u  vlastništvu Udruge Krabat kao podrška  početku rada. Već sljedeći dan, točnije 22.04.2018.  Udruga Krabat je imala malo svečano otvorenje. Prilikom toga i prvu izložbu spomenutih radova.

 

U prelijepom ambijentu Žumberačke prirode nastalo je ukupno 22 slika.

 

VELIKA ZAHVALA SUDIONICIMA

PRVE UMJETNIČKE MEĐUNARODNE KOLONIJE „UDRUGE KRABAT 2018, ŽUMBERAK“

Branka Hauptmann

Ljiljana Čuček

Metoda Turk

Brane Praznik

Vito Žitnik

Joerg Tausch

Lidija Maček Stanić

Vesna Papac

Milutin Knežević (akademski slikar)

Erika Šimčić

Jadranka Mikašinović

Nataša Gojak

Josip Volović

Janko Šimunović

i naravno predsjedniku Udruge Ulak, gospodinu Miši Paksi, koji je omogućio ovu suradnju.

 

  1. Međunarodna umjetnička kolonija Udruge Krabat je samo početak suradnje između Udruge Krabat i Ulak. Cilj je izvesti minimalno jednu koloniju godišnje i više različitih izložbi u različitim krajevima, odnosno državama – prije svega u regijama koje turistički nazivamo „Krabat “ To su regije: Žumberak, Slovenska Dolenjska te Njemačka Saska.

Udruzi Ulak i predsedniku Miši Paški od srca hvala.