Moj Žumberak » Kostanjevac

Kostanjevac


Kostanjevac je naselje i općinsko središte općine Žumberak Zagrebačke županije, smješteno ja na nadmorskoj visini od 200 m, 57 km jugozapadno od grada Zagreba. 2001. god. broji 102 stanovnika u 43 domaćinstva; žena 52,9%, a muškaraca 47,1%. Dijelovi naselja su zaseoci: Balabani, Bezjaki, Kajkavci, Ribići, Simenići, Tancrajteri, Teletari, Vlašići i Župani.

U cjelovitoj topografiji karlovačke Vojne krajine iz 1835. stoji da je Kostanjevac nekada bio plemenitaško sjedište obitelji Delišimunović, sada kapetanska straža, selo s 15 kuća i 201 stanovnikom, među kojima su 178 katolici, 17 grkosjedinjeni i 6 grkonesjedinjeni. Tu je i jedan grad, gdje je sada smješteno zapovjedništvo kapetanije. Taj grad sagrađen je 1725. godine i pripadao je grofovima von Hermansteinima, zatim grofu Molzu, a budući da ovaj nije imao nasljednika, poslije njegove smrti pripao je vojnom okrugu.

Gospodarska osnova naselja je: poljodjelstvo, vinogradarstvo, stočarstvo, trgovina i ugostiteljstvo.

U selu se nalazi područna škola Kostanjevac OŠ kardinala Alojzija Stepinca iz Krašića, ambulante opće i stomatološke medicine Doma zdravlja Jastrebarsko, općinska uprava, dom za starije osobe i poštanski ured Kostanjevac 10455. Pozivni broj je 01.

Naselje pripada župi sv. Marije Magdalene iz Donjeg Oštrca, Jastrebarski dekanat Zagrebačke nadbiskupije, a u njemu se nalazi kapela Blažene Marije Žalosne koju je 1672. godine dao izgraditi kostanjevački plemić Krištof (Krsto) Delišimunović.

U Kostanjevcu je 1937. godine održan treći Kongres Žumberčana na kojemu su sudjelovali osim Žumberčana i članovi Hrvatske Bratske Zajednice i Hrvatskog Radiše iz Sjedinjenih Američkih Država.

Blažene Marije Žalosne u Kostanjevcu
na vrh