Moj Žumberak » Brezovac

Brezovac


Brezovac se nalazi na nadmorskoj visini od 708 metara, smješten je na zapadnim padinama Samoborske gore, u mikroregiji Žumberačkog prigorja Središnje Hrvatske, 17 km jugozapadno od grada Samobora.

2001. godine u selu živi 27 stanovnika u 8 domaćinstava, žena 44,4%, a muškaraca 55,6%. U urbaru iz 1830 stoji da je to selo s 11 kuća i 99 grkosjedinjenih stanovnika. I stanovnici ovoga sela su (feudalni) posjednici pl. Gvozdanovići. Dijelovi sela su i zaseoci: Paukovići (od 1910.-1948. Pavkovići), Pavlanci Žumberački i Višoševići.

Gospodarska osnova sela je poljodjelstvo, stočarstvo i gospodarstvo. Poštanski broj je 10453 Gorica Svetojanska, a pozivni 01. Selo pripada župi Rođenja sv. Ivana Krstitelja iz Grabra, Žumberački vikarijat Križevačke eparhije.

Godina 1937./38. graditeljsku obnovu izgorjeloga sela Brezovac Žumberački organizirala je Kraljevska banska uprava Savske banovine na čelu sa banom dr. Viktorom Ružićem. Analiza obnove rađena je na temelju skupljenih podataka iz različitih izvora: novinskih članaka, obilaska terena, katastarske i geodetske podloge i iskaza seljaka. Obnova sela Brezovac Žumberački stavljena je u kontekst društvenih prilika koje su vladale na selu između dva svjetska rata u Hrvatskoj te je uspoređivana s poznatim primjerima planiranih graditeljskih obnova izgorjelih sela (Donji Kraljevec i Kolarec). Obnova sela Brezovca Žumberačkog predstavlja jedinstven primjer planirane graditeljske obnove planinskoga sela u Hrvatskoj.

U Brezovcu je 1938. godine održan četvrti Kongres Žumberčana.

Snimio: Janko Šandor
na vrh