Moj Žumberak » Tko sam?

Tko sam?


RIJEČ NOVE VLASNICE I GLAVNE UREDNICE PORTALA MOJ ŽUMBERAK

Poštovani čitatelji, poštovani Žumberčani i prijatelji Žumberka, upoznajmo se najprije! Ja sam Monika Bračika, djevojačkog prezimena Šajatović, rođena i odrasla sam u Njemačkoj a porijeklom sam iz Jezernica na Žumberku. Danas živim i radim kao poduzetnica u Metliki u Sloveniji.

Monika Bračika

Moji poslovni interesi, ali i domoljubni žumberački su kako unaprijediti taj dio Hrvatske koji svakim danom ima sve manje stanovnika, ali zato nije nimalo manje lijep i manje vrijedan. Dapače, snagom Žumberčana i njihovih prijatelja, snagom novih gospodarstvenih projekata i poduzetništva oživjet će opet taj kraj koji ima elemntarne uvjete kao što su električna struja, vodovod u najvećem dijelu, telefon, sada je moguće i korištenje interneta, cestovna mreža u zapadnom Žumberku ima prolaznu ocjenu, u istočnom je slabija ali već postoje programi sanacije. Žumberak ima i prirodne resurse koje treba početi koristiti za njegovu dobrobit.

Koja je pri tome uloga informativnog portala Moj Žumberak?

Na učinjenom prije mojeg preuzimanja ove elektroničke informativne publikacije velika zahvala dosadašnjem vlasniku Marijanu Delišimunoviću koji je Moj Žumberak utemeljio 2007. i u njega uložio srce i ljubav, vrijeme i svoju želju da se čuje i zna više o tom kraju.

Znati sve o Žumberku i to priopćiti javnosti, što se na njemu i oko njega događa znači i omogućiti da mu se pomogne, da se lijepo i tradicionalno otme zaboravu i očuva za nove naraštaje, a istodobno se više zbližava lokalna žumberačka zajednica i približuje šira koja mora imati interesa za razvoj žumberačkog kraja.

Možda se cilj informacija portala Moj Žumberak ponajbolje može sažeti onom latinskom Quod non est in actis, non est in mundo, u slobodnom prijevodu - što nije zapisano, nije se ni dogodilo. Zato želim s ovim portalom postići ponajprije istinitu, pravodobnu informaciju, ona koja uz pomoć interneta dospijeva do svojeg čitatelja na Žumberku i Hrvatskoj, već i u svakom kutku zemaljske kugle do kojeg sežu internetske veze.

Kako smo raseljeni diljem svijeta, mnogi mlađi naraštaji „svoj“ jezik i ne poznaju više, zato ćemo određene vijesti prevesti na engleski i njemački jezik. Znamo da mlađe generacije imaju želju upoznati svoje korijene. Smatram da smo im dužni dati tu priliku. Žumberak je tako lijep, a tako naš!

Osim toga, dodat ćemo i filmske produkcije našeg kraja i pratiti razvoj određenih projekata kao što su „Krabat – Janko Šajatović“ i „Konjički centar“ obitelji Grubačević u Popovićima, te druge.

Uvjerena sam da će prevedene vijesti i filmske prikaze pronaći i najveće potencijale Žumberka, a to je turista koji voli povijest uskoka, dobru hranu, mirnoću ili park prirode!

I još nešto: Ne postoje zabranjene teme niti zabranjeni sugovornici. Portal MojŽumberak otvoren je svakom izvoru informacija. A taj važan izvor novih saznanja ste i Vi poštovani čitatelji Mojeg Žumberka. Za sve vaše informacije, prijedloge ili ideje portal je otvoren. Sve što imate reći ili napisati šaljite na e-mail adresu: mojzumberak@mojzumberak.com

Monika Bračika, glavna urednica Portala Moj Žumberak

 


na vrh