Moj Žumberak » dr. Janko Šimrak

dr. Janko ŠimrakDr. Janko Šimrak rođen je 29. svibnja 1883. u žumberačkome selu Šimrakima (zanimljivo je da u “Knjizi ređenika Križevačke biskupije”, u kojoj su vrlo pedantno bilježeni svi biografski podaci o svećenicima, piše da je rođen u susjednom Tisovcu). Kršten je u župnoj crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Grabru, selu koje je tijekom povijesti dalo dvojicu biskupa i nekoliko svećenika. Nakon osnovne škole u Mrzlome Polju u Žumberku i gimnazije u grkokatoličkom sjemeništu u Zagrebu, filozofsko-teološki studij pohađao je u Zagrebu i Innsbrucku, gdje je g. 1910. doktorirao.

Za redovitog profesora istočnog bogoslovlja izbran je na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu g. 1925. Administratorom Križevačke biskupije imenovan je 14. listopada 1941. a za biskupa je zaređen 16. kolovoza 1942. Dr. Šimrak je u tom razdoblju bio iznimno aktivan na znanstvenom, medijskom, političkom i crkvenom području: bio je urednik zagrebačkih “Novina” i “Narodne politike”, pisac brojnih znanstvenih studija (posebice o crkvenoj uniji i povijesti grkokatolika i Žumberka), direktor katoličkoga dnevnog lista “Hrvatska straža”, istaknuti sudionik Hrvatskoga katoličkog pokreta, žučni polemičar u mnoštvu novinskih napisa, jedan od čelnih ljudi Hrvatske pučke stranke, član Narodnoga vijeća koje je proglasilo ujedinjenje sa Srbijom i Crnom Gorom, uspješni organizator crkvenoga života u Križevačkoj biskupiji, i još puno toga. Za njega se uz sve kontroverze, nedosljednosti i političke oscilacije ukratko može reći da je bio veliki biskup, znanstvenik, političar, rodoljub i humanist.

U vremenu od 1931.-1937. godine izdao je niz kalendara, godišnjaka, koje je nazivao “Spomenicima”. Bio je osnivač Društva Žumberčana 1934. godine. Biskup Šimrak 1934. godine inicirao je akciju oko postavljanja spomen-ploče hrvatskom povjesničaru Tadiji Smičiklasu u mjestu Reštovo kraj Sošica.

Biskup Šimrak umro je 9. kolovoza 1946. godine u Križevcima, gdje je i sahranjen u kripti katedrale.
na vrh