Moj Žumberak » Višći Vrh

Višći Vrh


Selo se nalazi na nadmorskoj visini od 576 metara, smješteno je na južnim padinama Žumberačke gore, u mikroregiji Žumberka Središnje Hrvatske, 16 km sjeveroistočno od naselja Kostanjevac gdje se nalazi sjedište općine Žumberak kojoj pripada.

U zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine stoji da u selu živi 27 stanovnika u 15 domaćinstava, od toga žena 48,1%, muškaraca 51,9%, a u urbaru iz 1830. stoji da je to mjesto s 8 kuća i 85 katoličkih stanovnika, i s katoličkom kapelom sv. Petra. Godine 1911. selo je imalo 174 stanovnika. Dio naselja je i zaselak Slapnica. Najčešća prezimena u Višćem Vrhu su: Draganić, Petković, Markušić, Grdošić i Juratovac, a nekada se je u selu spominjalo i prezime Cvitković.

Ljudi se bave poljodjelstvom, vinogradarstvom i stočarstvom, te je područje od posebne državne skrbi.

Poštanski broj je 10456 Kalje, a pozivni 01 i pripada župi sv. Mihaela Arkanđela iz Kalja, Jastrebarski dekanat, Zagrebačke nadbiskupije. Pokraj sela nekoć je postojala kapelica sv Petra i Pavla.

Seljani idu u svoju župnu crkvu poprečki stazom prozvanom “mašarska”. U svoje vrijeme Višćanci su imali poznate tamburaše, koji su svirali na svadbama širom Žumberka.
na vrh