Moj Žumberak » Stari Grad Žumberački

Stari Grad ŽumberačkiSelo se nalazi na nadmorskoj visini od 420 m Draga i 550 m Kekići, smješteno je na južnim padinama Žumberačke gore u mikroregiji Žumberka Središnje Hrvatske, 15 km sjeverozapadno od naselja Kostanjevac koje je sjedište općine Žumberak.

2001. godine u selu žive 3 stanovnika u 2 domaćinstva, jedna žena i dva muškarca, a u urbaru iz 1830. godine stoji da je to mjesto s 4 kuće i 64 grkosjedinjena stanovnika, s ruševinama nekadašnjeg grada Starigrada. Dijelovi naselja su i zaseoci: Talani, Blaževo Brdo, Draga, Potoki i Vodice.

Ovdje se još nalaze ruševine starog grada Žumberka koji se kao utvrda spominje još u 9. stoljeću, u 12. st. bio je u vlasništvu plemića Sichelberga, a u 14. stoljeću vojvode Habsburškoga. Kada su grad preuzeli krajiški kapetani, bio je već zapušten.

Preostalo stanovništvo bavi se poljodjelstvom, vinogradarstvom i stočarstvom, do sela vodi makadamski put od državne ceste D4, Bregana-Krašić-Ozalj-Karlovac. Poštanski broj je 10457 Sošice, pozivni 01. i selo pripada župi sv. Petra i Pavla iz Sošica, Žumberački vikarijat Križevačke eparhije.
na vrh