Moj Žumberak » Sošice

SošiceSošice se nalaze na nadmorskoj visini od 559 metra, smještene su na južnim padinama Žumberačke gore, u mikroregiji Žumberka Središnje Hrvatske, 13 km sjeverozapadno od mjesta Kostanjevac koje je sjedište općine Žumberak kojoj selo pripada.

2001. godine u selu je živjelo 99 stanovnika u 41 domaćinstvu, žena 47,5%, a muškaraca 52,5%. U urbaru iz 1830. godine stoji da je u selu časnička straža, s grkosjedinjenom župnom crkvom i jednom katoličkom kapelom, selo s 35 kuća i 361 stanovnikom, od kojih su 145 katolici, a 216 grkosjedinjeni. Ovdje je osim toga 1769. carsko-kraljevska trivijalna škola i općinski žitni magazin. Odavde dalje na putu premao Sopotama nalaze se dvije špilje, od kojih je jedna vrlo značajna zbog svoje okomite dubine. U Sošicama je plemeniti (feudalni) posjednik Radić. Dijelovi sela su i zaseoci: Boići, Garapići, Gornje Selo, Kovači, Maršići i Tarači.

Sošička je škola , uz školu u Mrzlom Polju, najstarija škola na području Žumberka, počela je sa radom 1769. godine. Selo je dobilo vodovod 1913. godine zaslugom načelnika Hranilovića-Vune, a još se spominje da se je u Sošicama do 1941. održavao najveći sajam sjeverozapadne Hrvatske, te da je u selu bilo sedam gostionica, četiri trgovine, pekarnica, pošta i kuglana.

U Sošicama su od 1942. do travnja 1944. godine stalno djelovala okružna, kotarska, općinska i mjesna rukovodstva, a u selu je bilo i sjedište zapovjedništva žumberačkog vojnog područja i zapovjedništvo mjesta Sošice. Kraj mjesnog groblja nalazi se i spomen-kosturnica 380 palih boraca koju su 1959. godine podigli preživjeli borci i stanovnici Žumberka, Dolenjske i Bele krajine.

Najčešća prezimena u Sošicama su Hranilović i Radić, a porijeklom iz ovoga sela su: povjesničar Smičiklas, križevački biskup Ilija Hranilović (1883.-1889.), pjesnik Jovan Hranilović koji je svojim “Žumberačkim elegijama” opjevao ovaj kraj, hrvatski domoljubi braća Marko i Stanko Hranilović i heroj domovinskog rata Miroslav Peris.

Gospodarska osnova sela je poljodjelstvo, stočarstvo, tekstilni proizvodi, trgovina i ugostiteljstvo. Poštanski broj je 10457 Sošice, a pozivni 01. U župi koja je osnovana 1775. nalazi se i crkva sv. Petra i Pavla koja je građena od 1750.-1755. godine, isto tako nalazi se i kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije koja pripada župi sv. Marije Magdalene iz Oštrca.

Snimio: Slavko Struna
na vrh