Moj Žumberak » Sopote

SopoteSelo je u sastavu općine Žumberak, Zagrebačka županija, na nadmorskoj je visini od 577 m. Smješteno je na južnim padinama Žumberačke gore, u mikroregiji Žumberka Središnje Hrvatske, 14 km sjeverozapadno od naselja Kostanjevac koje je sjedište općine.

2001. selo je brojilo 7 stanovnika, od toga 57,1% muškaraca i 42,9% žena u tri domaćinstva. Gospodarska osnova je poljodjelstvo i stočarstvo, područje je od posebne državne skrbi.

U urbaru iz 1830. god. stoji da su Sopote selo sa 14 kuća i 167 grkosjedinjenih stanovnika, te da je u blizini je slap vrijedan spomena.

Sopote su prije nekoliko godina u akciji koju je organizirala turistička zajednica Zagrebačke županije proglašene najljepše uređenim selom, što nebi bilo moguće da u Sopotama nema vrijednih ljudi koji su barem vikendom i svakim slobodnim danom odlučili živjeti u njemu, a time mu dati novu dušu. 2006. godine Sopote su dobile i vodovod.

Pošta je 10475 Sošice, pozivni broj 01. Sopote pripadaju župi sv. Petra i Pavla iz Sošica, Žumberački vikarijat Križevačke eparhije. U Sopotama se je rodio križevački biskup Gabriel Smičiklas (1834.-1856.).
na vrh