Moj Žumberak » Radatovići

RadatovićiŽumberačko naselje Radatovići pripadaju općini Ozalj, smješteni su na jugozapadnim padinama Žumberačke gore na nadmorskoj visini od 582 m i središte su zapadnog dijela Žumberka. Radatovići su slikovito mjesto sa lijepim vidikom na Veliku i Malu Kapelu, Klek, dio Bele krajine i na Geru.

U osnovnoj školi nalazi se freska s temom iz NOB-a, koju je 1943. godine naslikao akademski slikar Zlatko Prica. Uz Radatoviće je vezano i ime žumberačkog pjesnika Jovana Hranilovića, koji je tu napisao poznate Žumberačke elegije. U znak sjećanja na pjesnika postavljena je nad glavnim vratima župne crkve sv. Nedjelje spomen-ploča s njegovim poprsjem.

Godine 2001. broje 26 stanovnika u 11 domaćinstava, od toga 50,0% žena i 50,0% muškaraca. Dijelovi naselja su i zaseoci:Gajska Kuća, Grmkli, Milčinovići, Ratkovići i Vukšići. U Urbaru iz 1830. godine piše da su Radatovići grkosjedinjeno župno selo s 11 kuća i 149 grkosjedinjenih stanovnika, na granici sa Kranjskom.

Stanovnici se bave poljodjelstvom, stočarstvom, vinogradarstvom i trgovinom. U mjestu se nalazi i Lovačko društvo “Lisica”. Poštanski broj je 47285 Radatovići, a pozivni je 047.

Župa Radatovići osnovana je 1623., a pripada Žumberačkom dekanatu Križevačke eparhije, u župi se nalazi i crkva Uskrsnuća Gospodnjeg koja je izgrađena 1870., a obnovljena je 1958. godine. Za zapadni dio Žumberka u Radatovićima je 1924. godine osnovana općina.

Snimio: Slavko Struna
na vrh