Moj Žumberak » Poklek

PoklekSelo se nalazi na nadmorskoj visini od 630 m, pripada gradu Samoboru, Zagrebačkoj županiji. Smješteno je na južnim padinama Žumberačke gore, u mikroregiji Žumberka Središnje Hrvatske, 21 km zapadno od grada Samobora.

Godine 2001. god. selo je brojilo 53 stanovnika u 18 domaćinstava, od toga žena 37,7%, a muškaraca 62,3%. Prezimena koja imaju stanovnici sela su: Dragozet, Živoder, Poklečki, Bekavac i Horvat. U urbaru iz 1830 piše da je Poklek selo s 5 kuća i 81 katoličkim stanovnikom, isto tako da i u selu živi plemenita obitelj Poklečki. Godine 1914. selo broji 220 stanovnika. Dio sela je i zaselak Drmići u kojemu se nalazi danas samo jedna nastanjena kuća.

Ljudi se bave poljodjelstvom, vinogradarstvom i stočarstvom. Pošta je 10432 Bregana, pozivni broj je 01. Selo pripada župi sv. Mihaela Arkanđela iz Kalja, Jastrebarski dekanat Zagrebačke nadbiskupije.

Selo Poklek poznato je i po legendi o “poklečkim barunima”. Vinograde s poznatim crnim vinom imaju u 5 km udaljenoj Gadovoj Peći. Iznad samog sela odakle puca pogled na Sloveniju smješten je veći broj vikendica na predjelima koji se zovu: Podigrišće, Igrišće, Ržišće, Vršku, Gomili i Rđiću.

Poklek 1896. godine
na vrh