Moj Žumberak » Pećno

PećnoPećno je ustrojavanjem novih općina devedesetih godina prošlog stoljeća pripalo općini Krašić, smješteno je na južnim padinama Samoborske gore, u mikroregiji Žumberačkog prigorja Središnje Hrvatske na nadmorskoj visini od 507 m.

2001. godine selo broji 23 stanovnika u 11 domaćinstava, od toga žena 47,8% i muškaraca 52,2%. U urbaru iz 1830. piše da je Pećno grkosjedinjeno župno selo s 26 kuća i 316 grkosjedinjenih stanovnika.

Dijelovi naselja su i zaseoci :Grubači, Posinak, Krajići, Staničići, Čučići, Đurići, Stići i Tihočaj koji su sačuvali značajke starog Žumberka. U središtu Pećna nekada se je nalazila trgovina mješovite robe, isto tako u Pećnom je osnovan bataljon Josip Kraš, sastavljen od boraca iz Žumberka, Zagreba, Horvata, Okića i Korduna. Smotru boraca bataljona Josip Kraš izvršio je u kolovozu 1942. godine Ivo Lola Ribar.

Ljudi se bave poljodjelstvom, stočarstvom i vinogradarstvom. Poštanski broj ovog mjesta je 10456 Kalje, pozivni broj je 01 i pripada župi Uspenije Presvete Bogorodice, Žumberački vikarijat Križevačke eparhije (grkokatolici), a dio pripada župi sv. Antuna Padovanskog iz Slavetića, Jastrebarski dekanat Zagrebačke nadbiskupije.

Snimio: Janko Šandor
na vrh