Moj Žumberak » Mrzlo Polje

Mrzlo PoljeMrzlo Polje se nalazi na nadmorskoj visini od 557 metra, smješteno je na jugoistočnim padinama Žumberačke gore, u mikroregiji Žumberka Središnje Hrvatske, 16 km sjeverno do mjesta Kostanjevac gdje se nalazi i sjedište općine Žumberak kojoj selo administrativno pripada.

Godine 2001. u selu živi 50 stanovnika u 21 domaćinstvu od toga žena 50% isto tako i muškaraca.

U urbaru iz 1830 stoji da je to mjesto s 9 kuća i 44 grkosjedinjena stanovnika, sa grkosjedinjenom župnom crkvom, u blizini koje se nalaze ruševine katoličke crkve sv. Lovre. Također je ovdje od 1769. erarska škola. Ovdje je nadalje značajna špilja Bijela strana.

Gospodarska osnova sela je poljodjelstvo, vinogradartsvo i stočarstvo, područje je od posebne državne skrbi, poštanski broj je 10456 Kalje, a pripada župi sv. Petra i Pavla, Žumberački vikarijat Križevačke eparhije.

U Mrzlom Polju je 1936. godine održan drugi Kongres Žumberčana kada je na pročelju crkve postavljena je spomen-ploča župniku Petru Staniću, žumberačkom povjesničaru i Dani Kovačeviću, pučkom učitelju i sakupljaču narodnih pjesama i opisivaču običaja. Iz Mrzlog Polja potječe i križevački biskup Konstantin Stanić (1814.-1830.).
na vrh