Moj Žumberak » Vijesti » Zbog neopreznog spaljivanja sijena buknuo požar u Kupčini Žumberačkoj

Zbog neopreznog spaljivanja sijena buknuo požar u Kupčini Žumberačkoj

04.8.2010 12:37 | Broj komentara (0) | Pogleda 928

Zbog neopreznog spaljivanja sijena buknuo požar u Kupčini Žumberačkoj
Zbog neopreznog spaljivanja sjena prije tjedan dana je buknuo šumski požar u Žumberačkoj Kupčini, zaseoku Milići, izvijestio je Igor Medvedovski, zapovjednik DVD-a Jastrebarsko na internetskim stranicama Društva.

Na požarište su odmah stigli lokalni vatrogasci, a u pomoć su došli i oni iz Krašića, Pribića i Kostanjevca. Kako je područje zahvaćeno požarom bilo brdovito i teško prohodno, županijski zapovjednik Josip Novosel uputio je dodatne snage na Žumberak. U pomoć stižu i vatrogasci iz Jaske, Petrovine, Prekrižja, Cvetkovića, Bregane i Samobora te je požar gasilo ukupno 79 vatrogasaca.

Zbog jačeg vjetra, navodi Medvedovski, postojala je opasnost da se požar proširi dublje u borovu šumu, a kako se radi o parku prirode, zatražena je pomoć kanadera, no zahtjev je odbijen. Vatrogasci zahvaljuju mještanima koji su dostavljali vodu, a nakon osam sati borbe, požar je napokon ugašen. No, jedan dio požara pretvorio se u podzemni pa je nakon nekoliko stotina metara od prvog požara, vatra ponovno izbila na površinu.

Drugi dan, u šest sati ujutro, sve kreće iz početka. Na požarište dolaze vatrogasci iz Kupčine Žumberačke, Jaske, Cvetkovića, Zdihova, Petričkog Sela, Gornje Vasi, Krašića, Pribića, Črnilovca, Gornjeg Desinca, Donjeg Desinca, Vrbovskog, Volavja, Petrovine i Viščeg Vrha, ukupno 74 gasitelja. Kad je požar već bio pod kontrolom, smilovalo se nebo napaćenim i izmorenim vatrogascima i s dobrom je kišom završilo naš posao, zaključio je Medvedovski.

na vrh