Moj Žumberak » Vijesti » Povijest Križevačke biskupije

Povijest Križevačke biskupije

22.7.2010 12:53 | Broj komentara (0) | Pogleda 1500

Povijest Križevačke biskupije

Katedrala u Križevcima

Na molbu carice Marije Terezije papa Pio VI . bulom „Charitas illa“od 17.7.1777g osnovao je Križevačku biskupiju .Prvim biskupom imenovan je Vasilije Božićković koji je ujedno bio i zadnji marčanski biskup. Agonija Marčanske biskupije počela je već davne 1690. g dolaskom na ove prostore Arsenija III Crnojevića pećkog  patrijaha. Taj je po  kaluđeru Đuri Kusiću poručio marčanskom biskupu Popoviću da će on i marčanski svećenici „jedno jutro ostati mrtvi u Marči“, ako se ne odreknu katoličke crkve. Napad Crnojevića na uniju s Rimom biskup Popović uz pomoć kardinala Leopolda Klonića i zagrebačkog biskupa Mikulića uspio je preživjeti. Sljedećih godina i desetljeća marčanskom biskupijom upravljaju biskupi koji nisu dorasli toj časti. I na koncu se dogodilo ono najgore.

Pravoslavni vladika Filipović dogovorio se sa harambašom Tomaševićem, koji je u ponoći 1739.godine 28.srpnja sišao s gora s razbojnicima i pretvorio samostan i crkvu i sve zgrade u prah i pepeo.Tu su izgorjele mnoge vrijedne stare listine i mnoga umjetnička djela. Tako je propao samostan , koji je bio središte biskupije sve od 1611. g. Sjedište biskupije tada seli u Pribić. Uniju od nasrtaja karlovačkog vladike Jakšića spašava Gabriel  Palković koji biskupom postaje 26.4.1751.g. Palković je nakon povratka iz Rima stalno boravio u Pribiću. Odatle je polazio kao misionar u Žumberak donoseći siromašnom narodu utjehu svete vjere. Palković je imao vrijednog nasljednika u Vasiliju Božičkoviću koji je bio zadnji marčanski i prvi križevački biskup. Njegovom zaslugom obnavlja se i proširuje sjemenište u Zagrebu, sjedište biskupije seli 1779.g u Gornji Tkalec pored Vrbovca gdje i umire 9.svibnja 1785.godine. 1881.g Križevci za vrijeme biskupa Silvestara Bubanovića postaju konačno sjedište istoimene biskupije.Od 1787.do1889.g križevački biskupi bijahu Žumberčani i to redom :

  • Jozafat Bastašić(1787-1793)
  • Silvestar Bubanović(1794-1810)
  • Konstantin Stanić (1814-1830)
  • Gabrijel Smičiklas(1834-1856)
  • Đuro Smičiklas(1857-1881)
  • Ilija Hranilović(1883-1889)
Nakon njih pastir biskupije bijaše Julije Drohobeczky (1891.-1920.) koji je izvršio temeljitu obnovu Katedrale po nacrtima arhitekta Hermana Bollea i uz umjetničku pomoć profesora Izidora Kršnjavoga. Između dva rata biskupiju vodi dr.Dionizij Njaradi, a zatim opet žumberački sin dr.Janko Šimrak koji je zajedno sa kardinalom Stepincom u komunističkom režimu ispaštao za to što vjeruje u Boga. Od godine 1966. križevački biskup stoluje u Zagrebu. Katedrala Presvetog Trojstva u Križevcima, konkatedrala sv.Ćirila i Metoda u Zagrebu, spomen crkva Navještenja Marijina u Pribiću, ruševine crkve u Kričkama te mnogobrojne žumberačke crkve i kapele njemi su ali prekrasni svjedoci vjere .

No crkvu ne čine građevine i  biskupi ; bez vjernika nema vjere, a srčiku grkokatolika hrvata čine Žumberčani, koji  već 400 g  ustraju  u ljubavi prema Kristu i vjernosti Petrovom nasljedniku . Našu crkvu od 18 st. nadopunjuju Rusini ,a od 19 st. Ukrajinci koji su naša brća u Kristu. Pisati o križevačkoj biskupiji, a ne spomenuti aktualnog biskupa Ninu Kekića bilo bi zločesto, osim što je krstio moje sinove pa se sad mogu hvaliti da ih je krstio biskup, taj skromni svećenik poput svojih prethodnika iz povjesti učinio je puno na regeneraciji naše male crkvene zajednice. Da ih se spomene zaslužuju mnogi ali neću se vraćati daleko u prošlost spomenimo rektora Ivicu Pavkovića, Zlatka Latkovića ,sina paškog kamena i možda jednog od najvećih živućih mislioca Hrvatske Živka Kustića, a naravno naš domaći „pop“Mile Vranešić itekako zaslužuje mjesto u mojem štivu.....  Neka  u ovim teškim vremenima Bog pomogne našoj biskupiji i očuva našu vjeru!!!

Miljenko Višošević

Komentari

Ova vijest još uvijek nije komentirana. Ako imate nešto za dodati, ostavite Vaš komentar.

Dodaj komentar
Ime:

Poruka:

Unesite kod sa slike:
Verifikacijski  kod
na vrh