Moj Žumberak » Vijesti » "Čuvari mtrvih sela" na filmskom festivalu u Australiji

"Čuvari mtrvih sela" na filmskom festivalu u Australiji

17.2.2010 16:15 | Broj komentara (0) | Pogleda 1607


Hrvatski filmovi već godinama osvajaju nagrade na uglednim svjetskim festivalima zbog iznimne glumačke izvedbe i vrhunske narativne kvalitete. Iznimno zahvalna, ali i kritična australska publika donedavno nije imala prilike gledati hrvatska kinematografska ostvarenja u svojim kinima, međutim, četverodnevni festival hrvatskog filma u Melbourneu, glavnom gradu kulture u Australiji, sve je to promijenio.

Organizatorice festivala, Slavica Habjanović i Ana Vranjković, obje hrvatskog podrijetla i rođene u Melbourneu, imale su ideju da približe prekrasnu hrvatsku kulturu Hrvatima koji žive na južnom kontinentu, ali i domaćim Australcima koji sve više putuju u Hrvatsku na odmor i postaju očarani njezinom ljepotom i kulturom. Australija je jedini kontinent na kojemu do sada nije postojala revija hrvatskog filma, i djevojke su odlučile to promijeniti, predstavivši trinaest najboljih filmskih ostvarenja iz Lijepe Naše. Festival se održao u uglednom Australian Centre for the Moving Image na glavnom trgu u Melbourneu, Federation Squareu. Centar je svojevrstan državni arhiv australskog filma, ali isto tako je domaćin mnogobrojnim poznatim filmskim festivalima tijekom cijele godine.

Prvi hrvatski filmski festival u Australiji otvoren je filmom 'Armin' redatelja Ognjena Sviličića te se nakon njega održao glamurozni koktel-party, isto u prostorijama Australian Centre for the Moving Image. Na otvorenju festivala bili su mnogobrojni državni dužnosnici, diplomati te ugledni gosti iz australskoga kulturnog života. Treba istaknuti da je festival otvorio veleposlanik Republike Hrvatske u Australiji, Vicencije Biuk, te da su govore održali generalni konzul RH u Melbourneu, Antun Babić, predstavnica premijera Judy Maddigan, te vođa opozicije i Liberalne stranke u Victoriji, Ted Baillieu.

Program festivala je bila mješavina dugometražnih, dokumentarnih i animiranih filmova, većinom suvremenih filmova s nekoliko vrijednih primjeraka iz bogate hrvatske kinematografske povijesti. 'Tko pjeva zlo ne misli' redatelja Krešimira Golika bila je prava poslastica za ljubitelje laganijih žanrova, dok su primjerice 'Ničiji sin' (Antun A. Ostojić) i 'Volim te' (Dalibor Matanić) prikazali vrhunsku narativnu i kreativnu dubinu hrvatske filmske scene.

Iznimno veliko zanimanje su izazvali dokumentarci 'Sretno dijete' (Igor Mirković) te 'Djeca žrtve rata' (Suzana Hetrich) i "Čuvari mrtvih sela" (Miroslav Mikuljan). Najveći uspjeh festivala je dolazak velikog broja Australaca, a prema njihovim izjavama nakon svakog filma, čini se da su naprosto oduševljeni i iznenađeni kvalitetom ponuđenog programa.

Zasigurno je veliku ulogu u uspjehu festivala odnosno velikoj posjećenosti imala medijska popraćenost cijelog događaja u 'mainstream' australskim medijima, dnevnim novinama, televizijskim i radiopostajama te na internetskim socijalnim mrežama kao što su Facebook i Myspace. Organizatorice su za simbol festivala odlučile uzeti hrvatski izum - padobran, kao savršenu poveznicu i simbol dalekog putovanja između Hrvatske i Australije te priču o tome da hrvatski film prvi put stiže u Australiju.


na vrh