Moj Žumberak » Vijesti » Moji učiteljski dani na Žumberku

Moji učiteljski dani na Žumberku

26.6.2014 07:49 | Broj komentara (0) | Pogleda 857

Moji učiteljski dani na Žumberku

Melanija Kristan sa učenicima u Sošicama 1921. godine

Moj prvi dekret učiteljice u Pećnom na Žumberku za koji nas je otac uvijek oduševljavao, dobila sam 1915. godine. Pećno, malo seoce okruženo šumom i brdom. Naslijedila sam muža moje sestre Đuru Badovinca, koji je morao u Prvi svjetski rat.

Brzo sam se snašla uz pomoć velike i drage obitelji župnika Makse Hranilovića. Stan ugodan u maloj kućici Marte Grubač. Oko mene sve vedro, a djeca me dočekala svojim nasmiješenim očicama. Rad je počeo uzajamno: ja njih iz knjige, a oni mene vode po prirodi. Bojala sam se krave, no djeca su me hrabrila pa sam se je konačno usudila i pogledati. Taj divni ugođaj nažalost brzo prođe.

Nakon tri mjeseca dobijem dekret za Radatoviće. Ovdje je nešto splasnulo moje ushićenje. Nema stana niti one bliskosti. Najviše me radovala misao da je ovdje moj otac polazio 5 godina školu. Divan je pogled iz škole na Belokrajnsku ravnicu prepasanu smirenom Kupom.

Mile su mi bile šetnje preko Sušice u Dragoševce, rodno selo moga oca, odakle je s 15 godina bos pobjegao u svijet.. U Karlovcu je izučio krojački zanat i ostao sve do vojske. kasnije je otvorio krojačku radionicu u Varaždinu, gdje sam i rođena.

Veselili su me izleti na Geru i u Sloveniju. I tako prođoše četiri mjeseca moga službovanja u Radatovićima, sve uz stambene nevolje. Nakon toga dekrete za Sošice. Divno! I stan i jedan ozbiljan kolega Pero Smičiklas. Maleni đaci 1. i 2. razred. Puna mladost i radost, marljivo radim. Pa ono lutanje s djecom, čitanje pjesama o Žumberku, pa i djeca sama znala su toliko lijepo ispjevati. U Sošicama sam ostala 7 godina.

Rodoljubi osjećaj za Žumberak, koji nam je ucjepio naš otac, Ilija Pavić, ostao je vjerno u meni. Pa i moju mlađu sestru Danicu doveo je kao učiteljicu u Pribić, Oštrc, Grabar, odakle se udala. Već kao umirovljenica dolazila sam u Radatoviće na ispomoć za više razrede 1962. i 1972. godine za strani jezik. Sretni i veseli moji dani u Žumberku, doveli su me opet ovamo, da više ne odem iz njega.

Sošice, 17. siječanj 1980.

Melanija Kristan rođ. Pavić/Žumberačke novine br.51 1980. god.

Ovaj tekst digitalnim je učinio portal www.mojzumberak.com

na vrh