Moj Žumberak » Vijesti » Promocija četvrtog broja glasnika „Žumberački izvor“

Promocija četvrtog broja glasnika „Žumberački izvor“

21.2.2013 07:26 | Broj komentara (0) | Pogleda 8698

Promocija četvrtog broja glasnika „Žumberački izvor“
Društvo Žumberčana i prijatelja Žumberka iz Metlike je u suradnji sa Ljudskom knjižnicom  u srijedu 13. veljače navečer u metliškom hotelu pripremilo već četvrtu promociju društvenog glasnika  Žumberački izvor. Priredbu su pripremili u sklopu proslave slovenskog kulturnog praznika – 8.veljače. Četvrti broj koji nastavlja sa početnom idejom – to je očuvanje i zapisivanje žumberačkih običaja, predstavili su govornici različitih generacija.

Gabre Bogdanović kao najstariji član progovorio je o svom članstvu u više  žumberačkih društava od Zagreba do Ljubljane, Novog Mesta i Metlike i značenju postojanja svih  tih društava koja uspješno realiziraju misiju očuvanja etnikuma Žumberčana. Svoj nastup je započeo strofom žumberačke himne: »Oj Žumberku gorski kraju, mili, lijepi zavičaju« koju treba shvatiti kao dobronamjerni zov  svim Žumberčanima gdje god živjeli da ne zaborave materinski jezik, običaje, kulturu i bogatu povijest. Mlada članica, osnovnoškolka Julia Kočevar, pročitala je svoju prvu pjesmicu koju je napisala o Žumberku.Ilija Strahinić koji živi u samom Žumberku prisjetio se je svoje mladosti, pričanja starijih i govorio o žetvenim običajima te o brizi naših predaka za svakidašnji kruh. Naglasio je značenje kruha u proteklim vremenima i usporedio sa današnjim lošim odnosom ljudi do kruha.  Prisutnim je predstavio i zavičajnu zbirku u muzeju u Radatovićima i prisutne pozvao u posjet zbirki. O svojim tekstovima u glasniku kao i o sjećanju  na Žumberak i Žumberčane govorili su i drugi, među njima i poznati metlički humorist i pisac Toni Gašperič.

Sve prisutne je u ime Općine Metlika pozdravila zamjenica metličkog gradonačelnika gospođa Željka Janjac, glavna i odgovorna urednica časopisa Branka Klarić na kratko je sažela sadržaj ovog broja, ispričala se za nastale pogreške i zahvalila svima koji su sudjelovali u nastajanju glasnika, to je članovima uredničkog odbora, svima piscima i fotografima, sponzorima, lektoricama i svima onima koji su sudjelovali u organizaciji ove promocije novina. Priredbu je  povezivala Andreja Veselič Drakulić, a za veselo raspoloženje su se pobrinuli naši mladi tamburaši sa žumberačkima pjesmama.

Branka Klarić

na vrh