U Stojdragi se uređuje Spomen galerija žumberačkih iseljenika

Na prijedlog svećenika Žumberčana, pokrenuta je inicijativa za uređenje “Spomen galerije žumberačkih iseljenika”. Nakana je da se u Žumberku, u spomen na sve iseljenike uredi jedna galerija u kojoj bi se trajno obilježio spomen na sve koji su iselili iz Žumberka u Ameriku.

Naime, iz Žumberka je u Ameriku iselilo preko dvije tisuće Žumberčana koji su na američkom tlu osnovali i svoje vlastite dvije grkokatoličke župe. Prvotno je osnovana župa sv. Nikole u Clevelandu (crkva sa prekrasnim mozaikom Bogorodice), a zatim je oformljena i žumberačka župa sv. Petra i Pavla u Chicagu. Značajan broj Žumberčana naselio se i u Canadi ali župa tamo nije osnovana. Mnogobrojni Žumberčani svojim radom ostavili su najljepši trag među američkim Hrvatima. Posebno su aktivni bili u Hrvatskoj bratskoj zajednici HBZ (Croatian fraternal union).

Jedan od utemeljitelja HBZ u Americi bio je Janko Gvozdanović sa Brezovca – župa Grabar, Nikola Badovinac bio je 1906. izabran za potpredsjednika Zajednice, Vilim Boić američki senator bio je 1936. potpredsjednik HBZ, John Herak glavni potpredsjednik HBZ, Daniel Stakić član nadzornog odbora HBZ i konačno John Badovinac bio je dugogodišnji predsjednik HBZ u Americi. Svi oni zaslužuju da ime se u Žumberku sačuva spomen. Ukoliko netko posjeduje predmete (slike, pisma itd…) naših iseljenika iz Amerike iste predmete u svrhu postavljanja u Galeriju može dostaviti u Grkokatolički župni ured, Stojdraga 16, 10432 Bregana, Hrvatska

Odgovori