Moj Žumberak » Krabat » U domovini Janka Šajatovića Krabata

U domovini Janka Šajatovića Krabata

03.8.2015 16:18 | Broj komentara (0) | Pogleda 1129
U domovini Janka Šajatovića Krabata
Proslava sv. Ilije, zaštitnika žumberačke Jezernice, u malo selo do kojega se iz Zagreba makadamskim putem stigne nakon gotovo dva sata vožnje, dovela je na proštenje grupu Nijemaca. Na turistički put po Hrvatskoj krenuli su putevima Janka Šajatovića Krabata, oca prosperiteta njihove pokrajine Lužice u njemačkoj Saskoj.

Mitovi i legende

Ni gotovo četiristo godina nakon njegova života u Lužicama, stanovnici tog njemačkog graničnog područja nisu zaboravili zasluge Šajatovića po čijem su nadimku Krabat (iskrivljeno Hrvat), nazvali brendove piva, vina i sira. Sada, kada se konačno ustanovilo i Šajatovićevo porijeklo, Krabat je i dio turističke veze između Hrvatske i Njemačke.

– Prije otprilike četiri godine Šajatovićevo porijeklo utvrdio je Hans Jürgen Schröter koji piše njegovu biografiju. Uspio je pronaći dokument kojim mu saski izborni knez Johann Georg II. germanizira ime u Johann von Schadowitz. Na pečatu piše Janko Šajatović. Do sada je ispisano jako puno knjiga o Šajatoviću te su o njemu i stvorene mnoge legende – kazala je Monika Bračika rođena Šajatović koja je slučajno saznala da Schröter istražuje porijeklo Janka Šajatovića te mu pomogla ustanoviti da je rođen u Jezernicama.

Mitološki značaj i legende o Šajatoviću Krabatu u Lužicama su nastale iz zahvalnosti. Šajatovića je 1660. godine u Njemačku poslao knez Petar Zrinski da Georgu II. vodi vojsku.

Georg II. je bio zadovoljan i poklonio mu posjed, sadašnje Lužice, gdje je živio manjinski starosjedilački slavenski narod (Česi i Slovaci) koje su Nijemci marginalizirali i zbog jezične barijere.

S obzirom na to da je Šajatović, i sam kao Slaven, mogao razumjeti njihov jezik, a znao je i njemački, služio je kao veza s dvorom. Inicirao je isušivanje močvara, izgradio prve mlinove, pokrenuo poljoprivredu te su Lužice postale glavni dobavljač hrane na više dvorova u Europi te sad slovi kao simbol napretka.

Okupljanje obitelji

Sad u njegovoj kući u Gross Särchenu živi arhitekt Wolfgang Kraus koji je frizirao kosu i brkove po uzoru na Janka Šajatovića i u mnogim ga prigodama turistički promovira. Ujedno je proštenje svetog Ilije i godišnje okupljanje Šajatovića.

Izvor: www.vecernji.hr
na vrh