Moj Žumberak » Krabat » Izjave domaćina sajma WIR o našem nastupu

Izjave domaćina sajma WIR o našem nastupu

14.4.2015 21:29 | Broj komentara (0) | Pogleda 1318
Izjave domaćina sajma WIR o našem nastupu
Autohtoni proizvodi vezani uz Žumberak i okolne krajeve izloženi na sajmu WIR u Kamenzu pobudili su veliko zanimanje. Njemački domaćini, na ovoj sajamskoj priredbi posebno su bili zadovoljni s našim nastupom, te prezentacijom tradicijske kulture Hrvatske i slovenske Bele Krajine. Tako projekt  Krabat  zaživljava u pravom smislu te riječi i u njegovu rodnom kraju:

Andreas Heinrich, župan Oberlausitza, Njemačka

-Bili smo jako veseli kad smo čuli da dolazite, pa je bila i prava euforija. Sada smo vidjeli kako imate krasne proizvode. Jako smo veseli i srce poskoči od veselja što je to druženje, gdje pokazuje svatko svoje običaje, pravo bogatstvo. Na pravom smo putu, što znači da ćemo se i u buduće još susretati i da smo pošli pravim putem.

Hubertus Ritscher, gradonačelnik Rablitza i Rosentala, Njemačka

-Bio sam na Žumberku i bilo mi je jako lijepo. Sada je to preraslo u puno veću priču. Suradnja se odvija jako dobro i nastavit će se. Nastup na sajmu je samo početak i to je prvi znak i gospodarskog zajedništva. Znači da smo iz druženja kulturno umjetničkih društava stigli i do ove razine što je velika stvar. Svakako će trebati formirati radno tijelo koje će sve voditi kao jedan projekt, tako da se lakše postignu željeni rezultati. To nam je sljedeći zadatak. Potrebno je naći one koji će brinuti o razvoju tog projekta kako bi se razvijao i kroz gospodarsku suradnju.

Reiner Deutschmann, predsjednik društva Krabat, Oberlausitz, Njemačka:

-Ovo zapravo nije prvo iskustvo. Naime prošle smo godine bili ovdje, bili smo dva puta kod vas, ali je svakako prvi susret na ovako širokom planu. Ove godine nas čeka još prilično lijepih događaja. Proizvodi koji su doneseni iz Hrvatske i Slovenije na temu Krabat spajaju nas, odlično su primljeni i svakako vidim velike mogućnosti za razvoj u budućnosti. Svakako se radujem posjetu Žumberku kada bude Krabatfest, međunarodna zabava na temu Krabata i sada se već zna da će iz Njemačke doći više od 100 ljudi, a još uvijek sakupljamo prijave.

Hans Juergen Schroetter, genealog, povjesničar i pisac, istraživač Krabata:

-Svakako je u planu turistička suradnja te u proizvodnji, industriji. Treba ići korak po korak, istražiti Krabata iz kojega je nastala legenda. Iz svega toga treba napraviti turističku priču povezanu s legendom, razvijati je dalje. Možemo ponuditi fantastične projekte. Naravno, cilj je spajanje poslova, da poslovi jedni s drugima konkuriraju. Treba naći jednake interesne skupine, gdje možemo onda dopunjavati ponude za posao. Napravili smo prvi korak, poslije se pobrinuti da se ti koraci nastave, kako bi stalno bilo nešto novo, nešto živo, a taj projekt Krabat postao dugoročan.

Josip Grdinana vrh