Moj Žumberak » Krabat » Sudionici sajma WIR u Kamenzu posjetili Krabat regiju

Sudionici sajma WIR u Kamenzu posjetili Krabat regiju

05.4.2015 16:09 | Broj komentara (2) | Pogleda 1406
Sudionici sajma WIR u Kamenzu posjetili Krabat regiju
Sudionici Sajma WIR u Kamenzu iz Hrvatske i Slovenije, uz ostalo, upoznali su se kulturnom baštinom dijela regije Oberlausitz u njemačkoj pokrajini Saskoj, koja nosi ime Krabats Region, odnosno, Krabatova regija. Istaknimo i pojedinost koja je svima upala u oči-dvojezičnost. Svi su službeni natpisi općina, institucija, imena gradova, svega što je zajedničko, dvojezični. Naime, u tim krajevima živi slavenska nacionalna manjina koja se zove Zorbi, na njemačkom Sorben (Zorbn), koja je u te krajeve stigla u vrijeme velike seobe naroda u sedmom, osmom stoljeću. Njihov zorbski jezik najsličniji je češkom i poljskom, veliki su vjernici rimokatolici u ogromnoj većini, a mise su na sorbskom, te njemačkom.

I hrvatski uskok Janko Šajatović, koji je tu stigao prije više stoljeća, vojskovođa, junak, legenda, dobročinitelj, u legendi nazvan Krabat, bio je veliki vjernik pa je zbog svih tih vrlina pokopan u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u gradu Witichenau, gdje su se gosti iz Hrvatske i Slovenije po prvi put upoznali s poviješću toga kraja. Krabatov grob obilježen je pločom, na kojoj je zapisano da je tu pokopan 1704. godine. Osim na povijesne  znamenitosti u Wittichenau su ponosni na svoju lokalnu pivovaru. Kušali smo pivo i treba reći: dobro je, pitko. Tu proizvode i pivo imena Krabat.

I mljekara Krabats Milch Welt nedaleko od Wittichenaua s farmom krava, preradom mlijeka i proizvodnjom brojnih vrsta i okusa sira bila je jedno od odredišta u kojemu se moglo doznati mnogo tehnoloških podataka. Naravno i to da se cijeli pogon mljekare, koja se u prijevodu zove Krabatov svijet mlijeka, strujom opskrbljuje iz generatora koje pokreće bio plin iz kravljih fekalija i bio mase.

Sigurno da je ponajveće zanimanje izazvalo groblje bijelih križeva u mjestu Ralbitzu nedaleko Kamenza. Groblje ima točno određen broj grobnih mjesta i kada se stigne na posljednji redni broj, nova su zakopavanja na početnom koji od tada više fizički ne postoji. Ovo posljednje počivalište u Ralbitzu je pod UNESCO-vom zaštitom. Na groblju je i kapela Svete Kattarine.

Posjetitelje iz Hrvatske i Slovenije impresioniralo je posebno jedno od najvećih marijanskih svetišta u Njemačkoj i Europi. To je svetište Majke Božje u Rosenthalu. Bilo je jedno od malobrojnih kojemu su bile dopuštene posjete u doba komunističkih vlasti, prije ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke, kada je tadašnja Istočna Njemačka bila zapravo pod sovjetskom okupacijom.

Dolazak u Krabatov mlin, izgrađen prema legendi o Krabatu, odnosno prema onome što se zna o takvom mlinu koji je doista postojao i sa svime što tu priču čini zanimljivom, zadržalo je pozornost svih jer se tako moglo doznati tko je bio Crni Mlinar, zašto su u legendi vrane, kako su se spasila začarana djeca i sve ono što razbuđuje maštu i starih i mladih. Mlin za potrebe posjetitelja proradi-voda dolazi na veliko mlinsko kolo što pokreće mlinski kamen i ostale mehanizme, da bi na kraju počelo teći kao mlaz brašno. Uz mlin, kojega godišnje posjeti i 500 tisuća gostiju, su ugostiteljski objekti s odličnom posjećenošću. Tu su čelnici Udruge Krabat održali i službeni prijam s večerom za goste iz Hrvatske i Slovenije, a domaći zbor je otpjevao nekoliko pjesama na njemačkom i sorbskom jeziku. Susret u Krabatovu mlinu završio je srdačnim druženjem i veselicom u kojoj su domaćini plesali plesove iz Hrvatske i Slovenije, a čini se i zajednički zapjevali, dok je s heligonkom briljirao Martin Mateković iz Radovice Slovenija.

Iako u skupini koja je marljivo razgledavala zanimljivosti u okolici Kamenza i Wittichenaua nitko nije naročito razmišljao zašto je tako, ali za Hrvate zacijelo zvuči nestvarno da postoje male općine koje su toliko uspješne da su izgradile cijelu infrastrukturu, da nemaju poteškoća s nezaposlenošću jer prelazi jedva četiri posto i što šta drugo. A baš sve to se moglo čuti u općini Nebelschu“tz, na sorbskom općini Nebjelčice s 450 stanovnika. Njezin načelnik Tomaš Čornak kaže da općina ima sve što je potrebno za standard jedne dobre lokalne jedinice samouprave, maksimalno se koriste EU fondovi. Tako će uskoro biti završen i dječji vrtić po najstrožim ekološkim standardima vrijedan dva milijuna eura, od čega je milijun dobiven na natječaju europskog ruralnog razvoja. Načelnik je svojim gostima s ponosom pokazao župnu crkvu Svetog Martina.

MojZumberak.com

Komentari

Od: Dragica Suljagić
Poslano: 08.04.2015 21:04

Sam Bog ju je donio! Vesele me dobre zamisli i aktivnosti na projektu KRABAT kojeg vodi naša Žumberčanka Monika Bračika. Suradnja sa Krabat regijom u Njemačkoj sigurno može pomoći razvoju Žumberka i okolnih mjesta. Vjerujem u odličnu i odlučnu Moniku i ovaj poduhvat! Da je moja baka Ostriška živa, sigurno bi rekla: Sam Bog ju je donio! 8. travanj 2015, Dragica iz Jurkovog Sela.

Od: Monika
Poslano: 11.04.2015 18:14

Draga Dragice, hvala Vam za ove lijepe riječi. Monika je možda pokenula projekat u smjer turizma i povezivanja "Karabat regija" ali ne smijemo zaboraviti da je prvi pisao o Janku Šajatoviću naš dragi Janko Schandor. Osim toga se je uključilo puno jako dobrih i dragih ljudi bez kojih ja sama ne bi postignula puno. Jedino dobra ekipa možde pokrenuti projekat ka napredku. Svakako sam resretna što se projekat razvija u pravom smjeru i mogu vam reći da je trenutno u Oberlausitzu i ekipa HRT1 koja će snimiti dokumentarni film o životu Janka Šajatovića - od njegovog rođenja u Žumberku pa sve do njegove smrti u Wittichenau. 12.travanj ... Monika danas is Taipei/Tajvana :-)

na vrh