Moj Žumberak » Kolumna » Igra za maloga tigra

Igra za maloga tigra

02.7.2014 00:06 | Broj komentara (0) | Pogleda 1719
Igra za maloga tigra
Naši vrijedni školarci su konačno dočekali završetak školske godine. Većina njih će uživati bez školskih obaveza, a jedan dio njih će muku mučiti oko upisa u srednje škole ili fakultete. Oni koji su završili barem formalno školovanje i stekli zaslužene diplome krenut će u gotovo bezuspješnu potragu za bilo kakvim radnim mjestom. Svima želim puno uspjeha.

Propustio sam jednu kolumnu iz "taktičkih" razloga. U vrijeme izlaženja prošlog broja Glasnika održavali su se izbori za Europski parlament. Želeći izbjeći svoje zločeste pristrane komentare, odlučio sam pričekati rezultate. Zahvaljujući metodi izračunavanja izbornih rezultata, ali još više mogućnosti direktnog biranja pojedinih zastupnika imenom i prezimenom, može se naslutiti da malo po malo dolazi kraj partitokraciji, gdje se pod imenom neke stranke moglo glasati za podobne, a ne sposobne. Ali, potvrdilo se kako su naši vrli političari naučili alkemiju političko verbalne akrobacije. Kada je i onom u avionu jasno da je neka stranka prošla loše na izborima, vještom verbalnom alkemijom poraz pretvaraju u pobjedu. Pravi akrobate verbalnog driblinga.

Da izborni rezultati neće ostati bez posljedica dalo se je naslutiti još prije samih izbora. Najave sukoba Slaveka i Zokija u SDP-u bile su znakovite. I onda je počela stara priča o tome kako revolucija jede svoju djecu, posebno prvoborce. Sjećam se, kao mladac, partijskog obračuna na Brijunima davne 1964. godine između Tita i Rankovića. Naši stari duhovito su komentirali taj partijski okršaj: "Igra malog tigra". Bojim se da je i ovaj partijski okršaj takva igra. Kada nema konkretnih rješenja za nagomilane probleme u društvu i ekonomiji, onda izmisli neku igricu s kojom ćeš zabavljati narod. Malo će se prepričavati o tom sukobu, doći će turistička sezona pa će se skupiti nešto eurića i tako dočekati zima, a onda počinje izborna godina. U izbornoj godini uzet će još kakav kreditić od koje milijardice. Netko će ga nekada nekako vratiti. Sve prokušani štosevi ili, jednostavno rečeno: "Igra za maloga tigra".

Velike poplave koje su pogodile tri balkanske države izazvale su eksploziju ljudske solidarnosti i svega onoga najboljega u naciji. Isto tako, ova poplava je otkrila lopovluk krađe materijala iz vremena gradnje nasipa na Savi, o čemu svjedoče satelitske snimke, ali se o tome u javnosti previše ne priča. Ljubav za čovjeka u nevolji bila je jača od kvarnih ljudi, koji su zbog svojih sitnih interesa mnogima upropastili sve ono što su generacije stvarale desetljećima.

Uskoro će stogodišnjica datuma kada je jedan metak u Sarajevu počeo mijenjati geopolitičku kartu Europe i svijeta. Jedan revolverski pucanj, koji je u smrt, bol i razaranje odveo milijune ljudi u vrtlogu Prvog svjetskog rata.

U dalekom Brazilu momci u bijelo-crvenim kockicama u prvoj utakmici odigraše vrhunsku utakmicu. Naših 11 protiv 12 Brazilaca (11 igrača i pun stadion brazilskih fanova) i jednog nepobjedivog Japanca. Nisu više ni Japanci ono što su nekad bili - oličenje radišnosti i poštenja. Koji milijun dolara sa strane od neke multinacionalne kompanije dobro dođe u džepu nekadašnjeg časnog samuraja!

Nadam se da će se ljetni mjeseci i vrijeme godišnjih odmora iskoristiti za okrepu duha i tijela. Neki u moru, neki u lavoru, a mnogi u teškim brigama oko golog preživljavanja.

Mile Vranešić

na vrh